Tijdens de jaarlijkse studiedag van de Vereniging Historisch Amstelveen op 7 december (11.00 uur) in het gebouw aan Orion 19A, geeft Ivar Schutte, senior archeoloog bij RAAP, een lezing over het archeologisch onderzoek in vernietigingskamp Sobibor in Polen. Sinds 2007 is daar grootschalig archeologisch onderzoek uitgevoerd. In dit kamp zijn in 1942 / 1943 ongeveer 200.000 mensen in gaskamers vermoord. Onder deze slachtoffers bevonden zich circa 34.000 Nederlanders.

De lezing is vrij toegankelijk voor leden van de AWN en de Vereniging Historisch Amstelveen. Kosten niet-leden: € 2 (vrijwillige bijdrage).

Herinneringscentrum

Nederland participeert in de bouw van een herinneringscentrum, tezamen met Slowakije, Polen en Israël. De opgravingen vinden plaats voorafgaand aan de bouw hiervan.  Het kamp is nadat op 14 oktober 1943 een opstand en ontsnapping had plaatsgevonden, door de Nazi’s afgebroken en de locatie gecamoufleerd door bosaanplant. Maar het archeologisch onderzoek heeft grote delen van het kamp blootgelegd. De funderingen zijn gevonden van de gebouwen, zoals de barakken waar de slachtoffers al hun spullen moesten inleveren, de gang waardoor ze naakt naar de gaskamers werden gedreven en de gaskamers zelf. Bij de opgraving zijn tot nu toe ongeveer 100.000 voorwerpen aangetroffen, waaronder veel persoonlijke eigendommen. Namens Nederland maakt de Leidse archeoloog Ivar Schutte deel uit van het opgravingsteam.

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.