Herbert Raat

Ter voorbereiding van de Cultuuragenda zijn veel sessies geweest, zei cultuurwethouder Herbert Raat woensdagavond. Bij geen ervan werd de pers uitgenodigd, maar de wethouder denkt door gesprekken met kunstenaars en organisaties toch wel een in de gemeenschap gegrond nieuw beleid te hebben geformuleerd. Amstelveen moet op cultureel gebied een veel prominentere en door inwoners gedragen plek krijgen en niet een buitengebied van Amsterdam zijn, zei hij. Raat wil bij bouwwerken weer de 1% norm voor cultuur herinvoeren. Die norm was er voorheen wettelijk en tegenwoordig niet meer. Het betekent dat een procent van de bouwsom voor kunst is bestemd.

De één procent kwam van Bert de Pijper van de ChristenUnie. Met cultuur zal in de

Stieneke Kruijer. Foto: Katja Mali.

toekomst, krachtens nieuw beleid, wel meer geld gemoeid zijn dan nu, maar daarover beslist de gemeenteraad per project, zei Raat in antwoord op een vraag van raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks. Die vreesde dat met de goedkeuring van de agenda de raad ook automatisch met de daarin genoemde bedragen akkoord gaat. Het bevreemde Kruijer trouwens dat maandagavond al de agenda in de talkshow BV Amstelveen was aangeboden aan stadsdichter Matthijs den Hollander, terwijl de gemeenteraad er nog een besluit over moet nemen. Het leek ten tijde van de aanbieding in de talkshow al definitief, vond ze.

Cobra

Sandra van Engelen, CDA

Over wat er in de toekomst met het Cobra Museum moet gebeuren, is de discussie nog gaande. Duidelijk is dat het een museum voor de gewone man in Amstelveen moet worden en niet een elitair project, zeiden wethouder en gemeenteraadsfracties. Volgens Raat is men daar al mee bezig. De gemeente geeft nu ruim een miljoen euro subsidie per jaar aan  het museum, wat contractueel binnenkort ophoudt. Er moet dan voor de volgende 25 jaar een andere modus worden gevonden. Voor de twee musea (Cobra en Jan) staat tot 2021 ruim 1,4 miljoen euro op de begroting en in de jaren daarna bijna 1,2 miljoen. Cultureel moet men meer ‘out of the box’ gaan denken, zei Raat.

Poeloever

Kritiek van de SP en GroenLinks was er op het feit dat men aan de noordelijke Poeloever

Marina Casadei

een horeca-paviljoen in de planning heeft. Overigens gaat daar een onderzoek aan vooraf en wordt ervoor gezocht naar een exploitant, zei Raat. Hij ziet verder een verbinding tussen Stadshart en Oude Dorp, maar SP-raadslid Marina Casadei zei dat dan wel eerst de openbaar vervoer verbindingen beter moeten worden. Raat beschouwde de Poeloever als een van de mooiste plekken van Amstelveen, “maar het is nu alleen een podium als er ijs ligt’. Volgens hem moet er een culturele presentatie komen. Maar voor Kuijer hoeft daar dan geen horeca bij, in het toch al van horeca vergeven Oude Dorp.

Keuzes

Chaara Saloua

Raadslid Chaara (D66) prees de kwaliteit van de agenda, maar had als kritiek dat de vele ambities nu lijken allemaal tegelijk te worden gerealiseerd. Zij pleitte voor het maken van keuzes, waarbij nieuw beleid kan worden ingevoerd en oud geschrapt. “Welke keuzes worden aan de raad voorgelegd?” wilde zij weten. ‘Wij willen af van het hapsnap beleid en naar een nieuw voor oud principe toe.” Volgens haar staan ook de financiële consequenties niet helder in het stuk omschreven en zij pleitte voor een transparanter atelierbeleid waarin meer ruimte komt voor jonge Amstelveense kunstenaars.

Verbinding

Volgens PvdA-raadslid Suzanne Piet zijn kunst cultuur een verbindingsmiddel. Zij toonde

Susanne Piet

zich minder overtuigd van door het bij het beleid behorende financiële plaatje en vroeg zich af of er voor de communicatie per se een extern bureau moet worden ingehuurd, nu de gemeentelijke afdeling communicatie al zwaar is bevolkt. Raadslid Marga van Herteryck van Burgerbelangen Amstelveen (bbA) vroeg, net als de SP, welke rol de wijkcentra spelen in het dichter bij inwoners brengen van cultuur. Zij maakte zich overigens wel zorgen over het Cobra Museum en vroeg zich af of de gemeenteraad voldoende grip op het financieren van alle ambities heeft.

Jacqueline Höcker van Actief voor Amstelveen herinnerde aan de bezuinigingen op cultuur, ook in Amstelveen, van enkele jaren terug, signaleerde dat het nu in die sector kennelijk weer beter gaat en vroeg zich af of de lokale zender RTVA niet naar het popcentrum P60 kan.

Exclusief

Marina Casadei van de SP constateerde dat alle voorbereidende gesprekken in horeca gelegenheden hadden plaats gevonden. Een vrij exclusieve voorbereiding die nogal haaks staat op het dichter van de cultuur brengen bij het gewone volk van Amstelveen, zei ze. Ook constateerde zij dat de nadruk van de culturele agenda vooral op beeldende kunst ligt. En het zat haar dwars dat cultuur in het Oude Dorp in één adem wordt genoemd met horeca. “Hoezo komt cultuur dan dichterbij inwoners?”

Bas Zwart

‘Beste stuk’

Voor de eigen VVD van de wethouder was de culturele agenda volgens raadslid Tom Zwart ‘het beste stuk’ van de laatste tijd. Wel zag hij graag een tijdlijn voor de uitvoering ervan. Overigens was hij het wel met de SP eens dat een betere OV-verbinding naar het oude dorp gewenst is. Sandra van Engelen (CDA) stelde vast dat het Cobra Museum zich vooral bezighoudt met een kunstvorm die destijds actueel was, maar nu niet meer zo. Zij pleitte voor een samenwerking met andere musea.

1 REACTIE

  1. En wederom “ de voorbereidende gesprekken vinden plaats in de plaatselijke horeca” . En van wie zijn dan die desbetreffende tenten? Ik durf niet te gokken.
    Hoewel ik wel enkele uitzonderingen gezien in de Meent van SP en AVA . Men ondersteunt hiermee ook de buurthuizen en kan contact krijgen met de bevolking. Bij sommige andere partijen zijn die overleggen enkel goed voor de portemonnee van een enkel lid.

    Tom Zwart wat was het ook alweer? Eigen roem stinkt niet.

    En “ ontwikkeling” van de noordelijke Poeloever? Dus weer een mooi restaurant met terras. Wie zou de nieuwe eigenaar worden? Iemand van de VVD of D66 soms? Ontwikkeling kan ook zijn natuur, maar dat komt niet in het brein van deze 2 partijen op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.