Vertaalbureau AVB is de nieuwe Amstelveense Ondernemer van het Jaar 2019-2020. In bijzijn van directeur Pier Rienks van de vorige winnaar van die prijs, Boekhandel Venstra, reikte wethouder Floor Gordon van Economische Zaken, die ook juryvoorzitter was,  reikte de prijs uit tijdens een ‘Grande Finale’ genoemde bijeenkomst bij KPM, die muzikaal werd opgeluisterd door het Amstel Quartet. Rienks zei dat de prijs de boekhandel veel nieuwe klanten en complimenten opleverde. FOTO van Anko Stoffels: vlnr: Rienks, Gordon, Isabella van Rooy  (AVB) en zoon.

Koudijs won publieksprijs. Rechts broer en zus Koudijs, uiterst links voorzitter Boggemann van OA. Foto: Anko Stoffels

Voorzitter Alphons Böggemann van de Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) reikte de Publieksprijs uit aan Steven en diens zuster Mari-Anne Koudijs. Dat bedrijf bestaat al meer dan honderd jaar, in de markt van elektronische apparatuur, doe de laatste decennia zeer concurrerend is, maar volgens Koudijs gericht op de duurzaamheid van de toekomst (met onder meer zonnepanelen en windmolens). Böggemann maakte van de gelegenheid gebruik de aanwezige ondernemers die mogelijk nog geen lid zijn de voordelen van het lidmaatschap voor te houden. De vereniging voert volgend jaar haar 30-jarige bestaan. “En dat wij een feestje kunnen vieren, is vanavond wel bewezen”, zei hij. Naar waarheid overigens en het feest ging nog lang na de uitreiking door. Talrijke partners zorgden de gehele avond voor een breed scala van hapjes en drankjes.

Rambam

De digitale verkiezing voor de publieksprijs raakt de klanten in de economische regio, betoogde Gordon, die overigens toch wat trotser op landelijke dan lokale media lijkt te zijn. Zij vertelde enthousiast dat het BNNVARA tv-programma ‘Rambam’ had opgebiecht met 901 stemmen de keuze voor de publieksprijs te beïnvloeden, waarna dat door de organisatoren was de weging alsnog had gecorrigeerd. “Wij zijn landelijk nieuws”, zei Gordon trots, verwijzend naar de tv-uitzending in februari.

‘Oma’

Voor het eerst ook een categorie ZZP. Wethouder Floor Gordon reikte de prijs uit. Foto: Anko Stoffels.

AVB Language Group, een door ‘oma’ gesticht veertig jaar bestaand familiebedrijf, waarin nu de derde generatie actief is, was ook winnaar in de categorie MKB tot 50 werknemers, maakte directievoorzitter Ugur Pekdemir van Rabobank Amstel en Vecht de winnaar bekend. Eigenaresse Isabella van Rooy en haar medewerkers genoten volop van de eer die hen te beurt viel. “AVB is één van de verborgen parels van het Amstelveense MKB”, zei Gordon. AVB staat voor Amstelveens Vertaal Bureau. Van Rooy gaf toe dat vertaalmachines steeds beter worden, maar altijd is de mens er bij nodig, zei ze. Haar bedrijf bereikt heel de wereld hele wereld. AVB Language Group behoort tot de top 5 van leveranciers van vertaal- en tolkdiensten in Nederland. De omzet is dit jaar verdubbeld. De jury waardeert het dat AVB ook werknemers met een afstand tot arbeidsmarkt in dienst neemt. De andere genomineerden in de categorie van MKB-bedrijven met minder dan 50 medewerkers waren Koudijs en Day Foodbar.

9500 ondernemers

Volgens wethouder Floor Gordon wordt met de verkiezing van de Amstelveense Ondernemer van het Jaar waardering geuit voor de ruim 9.500 ondernemingen en hun werknemers in de stad. Voor het eerst was er een categorie ZZP-ers, die een steeds groter deel van het MKB vormen. Burgemeester Tjapko Poppens, die zelf ooit bij de KLM werkte, roemde het Amstelveense ondernemersklimaat. “De kracht van Amstelveen is dat en grote en kleine bedrijven zijn en ZZP-ers. Zij zijn allemaal gedreven ondernemers.”

ZZP

Gordon zei het terecht te vinden dat ZZP aan de verkiezing als aparte categorie is toegevoegd. Er waren in totaal 41 kandidaten, waaruit 12 genomineerden werden gekozen. De overall winnaar AVB is volgens de wethouder een Amstelveense ‘parel’. “Maar eigenlijk zijn alle finalisten winnaar en daarom zijn de twaalf genomineerden ambassadeur van de gemeente. Zij ontvangen allemaal ook een mooi prijzenpakket.”

MKB Groot

MPG kwam als winnaar in de categorie ‘MKB Groot’ (meer dan 50 medewerkers) uit de bus. Het bedrijf levert van Amstelveen uit al decennia lang nationaal en internationaal concepten en ‘content’ voor tal van sponsored magazines, zoals Kampioen en AH. De prijs werd uitgereikt door Herman van Meel, partner bij KPMG. CEO Dolly van den Akker zei dat er eigenlijk nauwelijks een gezin is waar géén door MPG-vervaardigde uitgave komt. Bangroep Volvo en Kragtwijk Catering/Langerhuize waren ook genomineerd in deze categorie.

RobotWise

Bij de startups won RobotWise. Onder het motto: Iedereen kan leren programmeren, organiseert RobotWise Robot Playgrounds voor scholieren en bedrijven. Voor ANNA Amstelveen en Digital Wizards bleef het bij een nominatie. Brian Speelman, ambassadeur Infotheek Group (o.a. Centralpoint en Flex IT Distribution), maakte de winnaar in deze categorie bekend. Tamar Neter, oprichtster en CEO RobotWise, kwam met een kleine robot de bühne op.

Rinco van der Baan

Buro Acting won de prijs in de ZZP-categorie. Al 25 jaar geeft Rinco van der Baan trainingen aan grote corporaties en instellingen. Die hebben maatschappelijke impact in branches waar medewerkers onder druk komen te staan. ZZP’ers vormen een steeds groter deel van het lokale bedrijfsleven. Floor Gordon reikte ook deze prijs uit. Voor Anja de Die Coaching & Trainingen en Eva de la Mar van AKER Uitvaarten geen eerste plek maar wel een nominatie.

8000 mensen

In totaal hebben voor de publieksprijs ruim 8000 mensen via de website www.ovhj-amstelveen.nl hun stem uitgebracht op hun favoriete Amstelveense ondernemer. De winst ging dus naar het team van Koudijs.

ANNA werd een goede tweede. En de Volendammer Visspecialist H. Schilder eindigde op de derde plaats. De Publieksprijs had, zoals gezegd, deze keer wat voeten in de aarde, door de manipulatie van Rambam, dat eerder bewees hoe gemakkelijk is een koninklijke onderscheiding in de lintjesregen te krijgen door een fictieve persoonlijkheid voor te dragen. Bij de ondernemersverkiezing braken zij in door te stemmen met valse, gekochte emailadressen. De organisatie, waarin OA en gemeente samenwerken, zegt uitgebreid onderzoek te hebben gedaan naar de rechtmatigheid. “We hebben van Rambam de beschikking gekregen over alle gebruikte valse emailadressen en dit aantal afgetrokken van het aantal stemmen dat bij ons bekend was. We zijn blij dat dit vooraf kenbaar is gemaakt, zodat de rechtmatige winnaar tijdens de Grande Finale de Publieksprijs in ontvangst kon nemen”, meldt zij.

Juryrapport

De focus van de Amstelveense Ondernemer van het Jaar verkiezing ligt op de MKB-ondernemers, zegt de organisatie. De verkiezing wordt om de twee jaar gehouden. De winnaar wordt afgevaardigd naar de verkiezing van Ondernemingsverkiezing Noord-Holland. Meer informatie, zoals het juryrapport, staat op www.ovhj-amstelveen.nl

Samen met Rabobank Amstel en Vecht, KPMG, Centralpoint, Loogman Groep en AmstelveenZ  kwam deze editie tot stand en zijn prijzenpakketten samengesteld. De jury bestond uit Floor Gordon (voorzitter), Alphons Böggemann, Herman van Meel (KPMG), Ugur Pekdemir (Rabo), Hans Gort (Kon. Horeca)m Anneke van Dijk (VAD) en Remi van Adrichem.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.