Het Landje van Geijsel, een natuurgebied van ruim 7 ha bij Ouderkerk a/d Amstel, is verkocht pachter Geijsel en Landschap Noord-Holland. Het gebied is internationaal bekend in de vogel- en natuurwereld wegens zijn grote betekenis voor vele vogelsoorten. De provincie is eigenaar, maar besloot het te verkopen.

Het beheer van de gronden wordt gezamenlijk opgepakt door de kopers. Gedeputeerde Esther Rommel zegt positief tegenover deze verkoop te staan. “De combinatie van de persoon, die het beheer zeer goed in de vingers heeft, en de continuïteit, kennis en ervaring van een natuurbeherende organisatie garandeert een toekomstbestendig beheer van het waardevolle Landje van Geijsel.”

Bruikleen

Het landje van Geijsel is sinds 2013 in bezit van de provincie Noord-Holland. Het Landje is sinds de verkoop verpacht c.q. in bruikleen gegeven aan de heer Geijsel, die het al 19 jaar beheert als plas-dras / weidevogelgebied.

Foto: IVN

 

12 REACTIES

 1. Volgens het geloof van de VVD moet alles in particuliere handen zijn want dan zal het Paradijs komen. Wel nu Mevr. Rommel behoort tot deze Kerk.

    • Jazeker wel, landschap Noord Holland zal er heus wel alle in hun vermogen liggende moeite voor doen om dit goed te beheren, maar ik weet ook dat natuurorganisaties flink zijn gekort in hun subsidies waardoor bijvoorbeeld bij Natuurmonumenten flinke percelen bos grootschalig moesten worden gekapt om het hoofd financieel boven water te houden, wat ten koste ging van de biodiversiteit van een bos. En aan de korting lag oa ook het beleid van deze coalitie ten grondslag .( lees oa VVD)

     • Landschap Noord-Holland heeft juist als doelstelling om (natuur)grond aan te kopen. In de periode van 2017 tot 2021 zo’n 250 hectare. Het land van Geijsel is er daar gewoon één van. Op de subsidies is niet gekort zo lees ik in de jaarverslagen en hun resultaten zijn over het algemeen positief. Dus wat ga je er nu bijhalen om toch een soort van ‘schuld’ in de schoenen te schuiven van de VVD?

     • De maoist K̶e̶e̶s̶ ̶d̶e̶ ̶G̶r̶o̶o̶t̶ Frank Bikker is niet vies van framing. Achterhaalde SP truukjes.

     • PG van Faassen (alias PeterPC, Pim de Groot, Suq Madiq, etc etc) is zelf dol op naming, shaming en framing. Hoezo achterhaald?

 2. Kees de Goot schreef dat Ester Rommel lid is van de VVD (Vroem Vroem Doorrijders). Dat is gewoon een feit en dus geen verdachtmaking, al kan je je inderdaad afvragen of neoliberalisme niet iets is waarvoor mensen zich zouden moeten schamen. Veel neoliberale ‘successen’ moeten immers ongedaan worden gemaakt vanwege hun schadelijke gevolgen voor leefmilieu, woonomgeving, klimaat en aardse reserves.

  Mevrouw Rommel (VVD) had een opleiding gevolgd tot luchtverkeersleider maar zij werd projectontwikkelaar en fiscaal adviseur. Dat doen mensen meestal ook niet uit idealisme of met het oog op algemeen maatschappelijk belang. Kees wees er ook op dat VVD-ers dol zijn op privatisering, vaak ten koste van (alweer) milieu en algemeen maatschappelijk belang.

  Kortom een zinvolle bijdrage van Kees de Groot aan de opinievorming mbt de privatisering van een waardevol maar kwetsbaar natuurgebied.

 3. “Vreemd genoeg is het Landje van Geijsel niet eens met naam genoemd op de kaart van Groengebied Amstelland. Er staat enkel een icoon met verrekijker. Verder hoofdzakelijk horeca. Vreemd is ook dat GGA het omringende gebied aanprijst als een ‘terrein’ waarin de natuur voorrang heeft. Dat is inderdaad zo volgens de regels van de EHS (Ecologische Hoofdstructuur) waartoe de natuurgebieden van GGA behoren. De praktijk is dat in de EHS, zowel langs de Ouderkerkerplas als de Gaasperplas, in het Diemerbos en elders, de natuurgebieden gezien en geëxploiteerd worden als evenemententerreinen.

  GGA: “In de gebieden van Groengebied Amstelland liggen terreinen waar de natuur voorrang heeft en waar alleen rustige vormen van recreatie, zoals wandelen of fietsen, plaatsvinden. Bijvoorbeeld in de Ouderkerkerplas, het Diemerbos, De Hoge Dijk en de Gaasperplas.”

  Maar GGA houdt zich hier niet aan!!!

  In Groengebied Amstelland vinden we inderdaad het hele jaar veel soorten vogels. Maar GGA zorgt ervoor dat er steeds meer verdwijnen wegens geluids- en andere overlast van festivals. Het Landje van Geijsel behoort niet tot de EHS maar is veel waardevoller dan omringende EHS-gebiedjes. Het is nu particulier bezit, landbouwgrond, maar zou aangekocht moeten worden als natuurgebied en binnen de EHS moeten vallen.

  Natuurmonumenten: “Het Nederlandse landschap is de afgelopen decennia hard achteruit gegaan. Landschap vervult belangrijke functies. Nederland wordt drukker, het groen in ons land steeds schaarser. Daarom moeten we zuinig zijn op de bijzondere natuur en het mooie landschap dat we hebben.
  Natuurmonumenten komt op voor het landschap. Helaas gaat steeds meer eigens verloren in Nederland. Wie door ons land wandelt of rijdt ziet steeds meer van hetzelfde.”
  02/09/2015.

  Bron: https://www.heliam.net/GeinDrie/blog/landje-van-geijsel-in-verko.html

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.