Het veranderde cultuurbeleid van de gemeente is vastgelegd in de zogenaamde ‘Cultuuragenda 2020-2024’, die op 11 december wordt vastgesteld door de gemeenteraad, na op 27 november in de raadscommissie Burgers en Samenleving te zijn besproken. Kunst en cultuur moet meer zichtbaar worden en dichter bij de bevolking komen, is het uitgangspunt. Cultuur, sport en onderwijs zijn samen begroot op 23,8 miljoen. De gemeente verwacht dat er volgend jaar en in 2021 tienduizenden guldens bijkomen voor de culturele aanpak.

Kunst en cultuur moeten, vindt de nieuwe cultuurwethouder Herbert Raat, een podium krijgen. En dat geldt dat niet alleen voor de al gevestigde generatie kunstenaars, maar ook voor jongeren. ‘Kunstenaars, inwoners, instellingen en culturele initiatieven worden uitgedaagd het podium te betreden om te laten zien wat Amstelveen in huis heeft’, zegt de gemeente. Volgens jaar moeten alle lagen van de bevolking toegang krijgen tot kunst en cultuur.

Basisschool

“We willen dat ieder kind dat de basisschool verlaat in aanraking is geweest met kunst en cultuur. Daarvoor gaan we aan de slag met cultuureducatie”, zegt Raat. Hij wil bijvoorbeeld dat de gemeente samen met Museum Jan van der Togt het oude schooltje in het Oude Dorp te vernieuwen en er een plek van maken waar kinderen cultuureducatie kunnen krijgen. “Daarnaast gaan we jongeren betrekken bij het ontwikkelen van cultureel aanbod voor leeftijdsgenoten. Aan dit programma koppelen we een stimuleringsprijs voor jonge en veelbelovende talenten om ze een kans te geven zich verder te ontwikkelen”, zegt hij.

Maar ook voor gevestigde kunstenaars komt er een gemeentelijke een prijs, in samenwerking met het Cobra Museum. Raat:  “We hebben al de Ondernemer van het Jaar verkiezing. Het zou mooi zijn als we van volgend jaar af de Cobra Kunstprijs Amstelveen kunnen uitreiken.”

Podium

Niet alleen tussen de muren van een schouwburg, museum of atelier zijn er voor cultuur, maar ook de straat, het bos, park of plein of de wijk. Daarom draagt de beleidsnotitie de titel ‘De stad als podium’. Raat wil de ‘groene’ stad Anstelveen vergroten door naar zijn zeggen “cultuur en natuur met elkaar te verbinden”. Hij denkt aan een cultureel parklandschap zoals in Japan en Groot-Brittannië. “De luiken van kunst en cultuur veel meer open”, zegt de wethouder. Hij ziet bijvoorbeeld een beeldentuin op ‘het dak’ van de A9 bij het Oude Dorp. “Of samenwerkingen tussen het culturele veld en lokale ondernemers bij tentoonstellingen en culturele evenementen.”

Rond raadzaal

Structureel wordt door de gemeente geld vrijgemaakt om de eigen collectie aan te vullen met kunst van jonge en veelbelovende kunstenaars. Bij de aankoop van kunstwerken laat de gemeente zich adviseren door een nog op te richten Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK). De aangekochte kunst exposeert zij rondom de raadzaal, zodat het voor iedereen toegankelijk is. Overigens is de raadzaal alleen toegankelijk tijdens vergaderingen van de gemeenteraad en zijn drie commissies. Tenzij men met iemand een afspraak heeft, komt publiek de bewaking geenszins voorbij.

Vernieuwing

Om bezoekers te blijven trekken, zowel nationaal als internationaal, vindt Raat het belangrijk dat culturele instellingen zich blijven vernieuwen. “Hiervoor willen we meer toe naar periodes van drie jaar bij het bepalen van de subsidie die de instellingen ontvangen. Na die drie jaar maken we de balans op om te zien of de huidige insteek nog werkt of dat een andere invalshoek misschien beter is. Zo blijft de kunst- en cultuurwereld in beweging en aantrekkelijk,” zegt hij.

 De vele door de gemeente ambitieus genoemde plannen in de Cultuuragenda kwamen tot stand door overleg met het culturele veld en de gemeenteraad, dat zich volledig onttrok aan inwoners.

1 REACTIE

  1. Leuk idee van dat oude schooltje bij van der Togt.
    Ik hoop wel dat bij in die op te richten ABK ook belangstellende Amstelveense leken komen te zitten , opdat het niet enkel een onderonserig clubje kunstbobo’s wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.