Het beeld ‘Torso’ van wijlen kunstenaar Amando, die ook Der Bogen voor het Stadsplein maakte, is de gemeente als schenking aangeboden door de Armando Stichting. Maar cultuurwethouder Herbert Raat weet nog niet of die gift in natura wordt geaccepteerd. B&W onderzoeken de consequenties van aanvaarding.

Aangeboden beeld Torso

De stichting zal per brief worden geïnformeerd over de uitkomsten van dat onderzoek. Over de plannen voor de schenking kregen B&W eerder deze maand een brief. De stichting wil het beeld geven in verband met de 90ste geboortedag van Armando op 18 september 2019. Maar aan de acceptatie van een dergelijke gift in natura blijken nogal wat haken er ogen te zitten. Raat heeft die met het college van B&W besproken. “Wij danken de stichting hartelijk voor de schenking, maar voordat wij ingaan op het aanbod willen wij eerst de mogelijke consequenties in beeld brengen”, egt hij. Daarbij denkt de wethouder onder meer aan de mogelijke kosten van het transport, de plaats waar het beeld dan zou moeten komen, de verzekering ervan en het onderhoud. B&W vragen ook inhoudelijk advies van de Amstelveense Adviesraad Cultuur over het beeld. “We willen geen hapsnapbeleid”, zegt Raat. “Dat geldt trouwens niet alleen voor dit beeld, maar voor alle schenkingen die impact hebben op de openbare ruimte.”

Amstelvener

Armando woonde beurtelings in Berlijn en Amstelveen. Het beeld van hem op het Stadsplein kostte € 325.000, een vriendenprijs, volgens de  kunstenaar en de gemeente destijds. Daarvan ging overigens maar een derde naar de kunstenaar zelf. De rest was nodig voor de gieterij en de fundering. Het beeld op het Stadsplein oogstte zowel bewondering als verzet. In de volksmond werd het al gauw ‘de drol’ genoemd.

 

4 REACTIES

  1. Het voordeel van dit beeld is dat het nergens op lijkt. Het zal dus niet zo snel een passende bijnaam krijgen als de Drol of Uitgewrongen Dweil.

    Wethouder Raat (VVD, oa Cultuur) wil geen hapsnap beleid. Jammer dat hij dat niet bedacht vóór de Drol, nazibunker, sjoel, Kwikfit garage, Poelzwembad, die vriendendienst op het verkeersplein KKweg/Van der Hooplaan en die koffiepotten cq keukentafel die er nu weer dreigen aan te komen.

    • Over kunst in de openbare ruimte kun je altijd een boom opzetten en smaak ook. Het lijkt me dan verstandig om bij voorbaat de inwoners bij te betrekken en niet enkel wat bobo’s van de Amstelveense Adviesraad Cultuur., zoals hier meestal gebeurt. De gemeenteraad als geheel kan dan ook een raadsbrede visie hierover ontwikkelen.
      Dus wat dat hap snap beleid betreft kan ik het wel met Raat eens zijn, maar zoals app terecht zegt. Het had wel wat eerder mogen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.