Of het Amstelveense afval in Lelystad terecht komt of in Noord-Holland blijft, is nog niet bekend. Misschien blijft het geheel of gedeeltelijk in bij het Afval Energiebedrijf (AEB), eigendom van door GroenLinks geregeerde Amsterdam. Daar kan Amstelveen, dat een contract heeft met het bijna failliete AEB, nog steeds de troep kwijt, meldt verantwoordelijk wethouder Floor Gordon vanaf haar vakantieadres. Maar de gemeente blijft de ontwikkelingen bij het bedrijf wel nauwlettend volgen, voegt zij er aan toe. “Ik ook op afstand.”

Brancheorganisatie Vereniging Afvalbedrijven vreest dat binnenkort door het AEB, waar 70% van de falende verbrandingslijnen is stil gelegd, heel het land in een afvalcrisis zal storten. Dat geldt zeker voor de gemeenten rond de hoofdstad, waaronder Amstelveen, die allemaal hun vuil bij het AEB afleveren.

Druppel

Dat zogenaamd duurzame bedrijf, waarin al honderden miljoenen zijn geïnvesteerd, ligt nu aan de financiële beademing. Het gemeentebestuur hult zich voornamelijk in stilzwijgen en voert strikt geheime vergaderingen met onder meer de gemeenteraad. Er is zestien miljoen toegezegd door gemeente en banken, maar dat is een druppel op een gloeiende plaat.

Om het met een enorm capaciteitsverlies kampende AEB te helpen, zijn andere afvalverwerkers in het land te hulp geschoten, maar er wordt in Nederland ook afval geïmporteerd op basis van contracten. Aan die import moet op termijn maar een einde komen, verzuchtte dezer dagen Fons Potters van de brancheorganisatie. Maar op korte  termijn staat heel het land, door het goeddeels wegvallen van het AEB, voor een dreigende crisis.

Duurzaam

In Amsterdam predikte dat bedrijf een duurzaamheidsevangelie. Door de verbranding werden huishoudens in onder meer Nieuw-West verwarmd. Die duurzaamheid wordt nu, net als in Den Haag en Rotterdam overigens, stevig bedreigd. Het AEB staat op omvallen en de leverancier van stadswarmte stuurt niet alleen die duurzaamheid in de war, maar ook het vuilnis ophalen in Amstelveen en de rest van Nederland.

Openheid

Voorlopig wordt de schade in Amsterdam aan verloren gegane investeringen op een kwart miljard, maar als dat veel meer wordt, geloof ik het ook, vertelde raadslid Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren aan de Telegraaf. Hij stelt voor maar een raadsenquête daarover de nodige transparantie gaat bieden. Maar of die er komt hangt goeddeels af van de linkse meerderheid in de gemeenteraad van de hoofdstad. Tot nu toe houdt de GroenLinkse wethouder Rutger Groot Wassink zoveel mogelijk liever onder de pet, hoewel zijn partijgenoten in  Amstelveen in het algemeen pleiten voor meer openheid van de lokale overheid.

10 COMMENTS

 1. De kwestie van het AEB lijkt voor de politiek in Amsterdam, en andere gemeenten, net als de problemen met de belastingdienst en het UWV voor de landelijke politiek volkomen uit de lucht te vallen. Dat is natuurlijk helemaal niet zo.

 2. Inderdaad, zijn er geen inspectiediensten die het ontwerp, het gebruik en de staat van onderhoud van zulke cruciale installaties controleren? Bananenrepubliek.

 3. Je zou toch graag zien dat bestuurders kien zijn op mogelijke problemen vóórdat het te laat is.

  Hoe lang was al bekend dat die verbrandingsovens ondeugdelijk en onbetrouwbaar waren? Hoe vaak was daarvoor al gewaarschuwd terwijl Amstelveen toch gewoon doorging met het afvoeren van al ons afval naar die ene afvalfabriek? Was er een Plan B, een zgn ‘contingency plan’ voor het waarschijnlijk geachte geval dat het verkeerd zou gaan?

  Op dit soort vragen krijg je als burger geen antwoord en journalisten stellen ze niet want zij vinden een goede relatie met bestuurders en politici belangrijker. En zo rommelen we maar aan.

  • Alle reacties van uw hand alhier gelijken een digitale diarree. Dan wil ik u voorstellen eens uit het raam te kijken, het zonnetje in ogenschouw te nemen en wellicht eens een wandelingetje te gaan maken of eventueel zelfs op vakantie te gaan. Misschien dat een dergelijke ervaring er aan bijdragen kan dat u de zaken wat beter in perspectief ziet.

  • U schreef dat de problemen met de verbrandingsovens niet uit de lucht kwamen vallen. Ik was het daarmee eens en noemde verbeterpunten: Betere controle van ontwerp, betere inspectie van gebruik en een noodplan voor als het fout gaat. U gaat vervolgens off-topic met persoonsgerichte opmerkingen. Waar is dat voor nodig?

   • Het welzijn van mijn medemensen is belangrijk voor mij. Uw gedrag hier op de website geeft blijkt van ernstige problematiek bij u en ik gok er zo op dat uw gedrag recht evenredig verband houdt met een zekere lijdensdruk bij u. Anders gezegd; u komt over als ongelukkig en heel eenzaam. Ga gewoon lekker een stukje wandelen en staakt uw diarree alstublieft.

 4. Interessant, zo’n diagnose op afstand. Echte psychologen en psychiaters worden daarvoor tuchtrechtelijk gestraft. Het is bovendien off-topic. Groeten vanaf het terras van een mooie golfbaan, samen met mijn dierbare echtgenote.

 5. Wat gelooft u niet? Dat er fietsen en scooters staan tegen de leuke zitbanken die de gemeente daar had geplaatst? Het is heus waar. Ga maar kijken. (Maar kijk uit voor de scooters op het voetpad!)

  De borden ‘Hier geen fietsen plaatsen’ worden straal genegeerd want er is geen handhaving van verbod of verzoek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.