Mensen betrekken bij de natuur is het belangrijkste doel van het ‘Betrekken bij Groen Fonds’. De provincie Noord-Holland verdeelt € 45.000 over twintig projecten waarbij groene en niet-groene organisaties samenwerken. Van de 56 aanvragen honoreerde de jury er dit voorjaar acht volledig en twaalf gedeeltelijk. Inmiddels zijn de projecten opgestart, zoals bij Ecoring Haarlem, waar jong en oud samen een kruidentuin aanleggen en groenten telen, met ruimte voor bijen en vlinders.

Bijen en vlinders

Stichting Ecoring Haarlem verbindt mensen door samen activiteiten te ondernemen, met focus op tieners en jong volwassenen. Met de financiële bijdrage uit het ‘Betrekken bij Groen Fonds’ wordt nu een kruidentuin aangelegd. Jong volwassenen kunnen helpen met de inrichting van de kruidentuin en hierdoor stap voor stap leren over kruiden en tuinieren. Op de tuinderij wordt ruimte gegeven aan bijen, vlinders, libellen, insecten, kikkers en egels. Aan de randen van de tuinderij is een bloemmengsel gezaaid en ook op andere plekken blijven kruiden staan die aantrekkelijk zijn voor insecten.

Stimuleren

De provincie Noord-Holland wil vrijwilligerswerk in de natuur stimuleren en burgers betrekken bij groen. Daarom stelt zij jaarlijks ruim € 608.000 beschikbaar voor het programma Betrekken bij Groen. Hiervan is € 45.000 is bestemd voor het fonds. Met dit onderdeel van het programma, worden allerlei partijen uitgedaagd om gezamenlijk projecten in de natuur te realiseren.

Selectiecommissie

De selectiecommissie bestond uit vertegenwoordigers van de samenwerkende Terrein beherende organisaties (TBO). Zij zetten hun expertise in om groene initiatieven in de samenleving te ondersteunen. In deze TBO zijn verenigd: Het Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Milieufederatie Noord-Holland, Natuurmonumenten, PWN, Recreatie Noord-Holland, Recreatieschap West-Friesland, Staatsbosbeheer en Waternet.

1 REACTIE

  1. Misschien kan de gemeente ook een kleine subsidie in de wacht slepen, waarin basisschoolleerlingen nestkastjes voor koolmezen maken. Werkt 2 kanten op. De kinderen leren iets over houtbewerking en ecologie en je biedt koolmezen nestgelegenheid die hun jongen dan kunnen voeren met eikenprocessierupsen. ( schijnt gewilde prooi voor die beestjes te zijn.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.