De fractie van GroenLinks zegt in de gemeenteraadsvergadering van 10 juli opnieuw met voorstellen de komen om de luchtkwaliteit in Amstelveen te verbeteren. Eerder dit jaar ving zijn bot bij de uit VVD, D66 en PvdA bestaande coalitie. Maar de fractie hoopt dat die meerderheid anders reageert nu het RIVM haar zorgen deelt. Uit nieuw onderzoek blijkt dat inwoners rond Schiphol al op korte termijn negatieve gezondheidseffecten ondervinden van ultrafijnstof, meldt GroenLinks.

De partij verwijst naar de bekend geworden resultaten van het RIVM-onderzoek inzake de gezondheidseffecten van kortdurende blootstelling aan ultrafijnstof voor omwonenden van Schiphol. “Een onderzoek over de lange termijn effecten van langdurige blootstelling aan ultrafijnstof van het RIVM loopt nog”, voegt raadslid Lannart de Looze daaraan toe. “De resultaten daarvan worden in 2021 verwacht.”

Erger

Maar wat nu al bekend is, noemt hij zorgwekkend. Volgens De Looze maken veel mensen zich al geruime tijd daarover zorgen. Terecht. Vindt hij. “Het blijkt zelfs nog erger te zijn dan men dacht: Kortstondige blootstelling heeft al direct effecten op onze gezondheid. Het onderzoek wijst uit dat ultrafijnstof, dat zowel door vliegtuigen als verkeer wordt uitgestoten, leidt tot onder meer vermindering in longfunctie bij volwassenen, luchtwegklachten bij kinderen, toename in medicijngebruik bij kinderen met astma en tijdelijke vermindering van de hartfunctie bij volwassenen’’.

A9

Vorig jaar diende GroenLinks een motie in om de luchtkwaliteit te gaan monitoren en op die manier, net als in andere gemeenten, de effectiviteit van maatregelen te kunnen meten. Die motie kreeg steun van de gehele oppositie, maar de coalitie – meerderheid in de gemeenteraad – verwierp die en zei te willen wachten op onderzoeken van het RIVM. De resultaten daarvan zijn nu (ten dele) bekend. De Looze verwacht dan ook dat de coalitie bijdraait. “Er is genoeg aanleiding om er serieus mee aan de slag te gaan. Schiphol is een grote vervuiler, maar ook de A9 en het verkeer op onze binnenwegen zullen we onder de loep moeten nemen.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.