Net als Burgerbelangen (bbA) maakt de ChristenUnie zich zorgen over de financiële reserves van de gemeente. CU-fractievoorzitter Bert de Pijper zei vorige week in een raadscommissie wel eens een zogenoemde stesstest voor de gemeente te willen, naar het voorbeeld van die voor banken.

Bert de Pijper. Foto: amstelveenweb.com

De Perspectiefnota staat volgens hem en Ruud Kootker van bbA bol van de grote plannen voor de komende jaren, waarvan de uitvoering hooguit betaald kan worden als de reserves worden aangesproken.  “Het lijkt er op dat in het financiële overzicht van de reserves voor de komende jaren, B&W het gunstigste scenario weergeven.”

Stresstest

Via een stresstest wil de ChristenUnie zien hoe de financiën zich houden als een minder gunstig scenario zich voltrekt. Wethouder Herbert Raat heeft de financiële stresstest toegezegd.

De reserves van de gemeente bestaat uit een algemeen deel en een fonds ‘Sparen Vooraf’. Voor de jaren 2022 en 2023 wordt die minder dan de door de gemeenteraad vastgestelde ondergrens van € 15 miljoen. De algemene reserve daalt zelfs in de jaren 2020 tot en met 2024 daar al onder. “Pas in 2024 komt de omvang van beide reserves samen weer boven € 15 miljoen”, zegt De Pijper.

Lef

Overigens vond De Pijper in de commissie de Perspectiefnota wel van ambitie en lef van B&W getuigen. “Veel grote plannen die belangrijk zijn voor een leefbaar Amstelveen worden aangepakt. De andere kant is dat dit allemaal heel veel geld kost.”

Hij benadrukt dat de ChristenUnie voor stabiele overheidsfinanciën is. “Wij vragen ons af of het allemaal niet te veel geld kost en of er komende jaren wel genoeg overblijft, ook om in ouder wordende wijken in Amstelveen te kunnen blijven investeren in bijvoorbeeld goede wegen, scholen en wijkcentra. Maar ook in een goede leefomgeving en duurzaamheid, naast het geld dat nu al wordt besteed aan alle plannen die in de Perspectiefnota staan.”

Hij heeft dus de indruk dat het college bij het inschatten van de financiële reservepositie rekening hield met het gunstigste scenario. “Wat als het rijk opeens veel minder geld aan Amstelveen geeft, zoals eerder is gebeurd”, vraagt hij zich af. “Bijvoorbeeld voor de jeugdzorg. En wat als er onverwachte tegenvallers komen?”

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.