De proef van het hoogheemraadschap van Rijnland om het water in de Poel te verbeteren is geslaagd. Althans de eerste resultaten zijn bemoedigend, meldt de gemeente. Het fosfaatgehalte van de Hoornsloot, die naar de Amstelveense Poel stroomt, nam af. Overigens betekent het verminderen van fosfaat niet dat er nu in de Poel kan worden gezwommen, zoals vooral de VVD dacht toen zij enkele jaren  geleden een stadsstrand voorstelde.

In plaats daarvan kwam er een drijvend badje in de Poel, dat door een bedrijf wordt geëxploiteerd. Uit de Nieuwe Meer stroomt, via de Hoornsloot, water met veel fosfaat in de Amstelveense Poel. Dat zorgt voor algengroei en troebel water in de plas. Om de waterkwaliteit te verbeteren, voegt een tijdelijke installatie bij de inlaat van het gemaal van de Buitendijksche Buitenveldertschepolder ijzerchloride gedoseerd toe aan het water in de Hoornsloot. Het fosfaat bindt zich aan ijzerchloride en zakt naar de bodem. Daardoor stroomt er minder fosfaatrijk water de Amstelveense Poel in.

Afname

De proef begin 1 april. Begin mei heeft de inlaat van het gemaal een paar dagen open gestaan en is ijzerchloride aan het inlaatwater toegevoegd. Vervolgens zijn gedurende drie dagen op het traject vanaf de inlaat naar de Amstelveense Poel een paar watermonsters genomen. Het hoogheemraadschap is positief en ziet een behoorlijke afname van het fosfaatgehalte in de Hoornsloot, van de inlaat tot aan de loopbrug naar de Koenenkade (afstand circa 500 meter).

Tot oktober

Verantwoordelijk wethouder Rob Ellermeijer (foto links) vindt de eerste resultaten goed nieuws. “Zij geven vertrouwen in het verbeteren van de waterkwaliteit in de Poel.” De proef duurt tot eind oktober dit jaar. Dan kan, afhankelijk van de resultaten, tot een definitieve conclusie worden gekomen of defosfateren tot een significante waterkwaliteitsverbetering in de Poel leidt.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.