De complete oppositie (7 partijen) is tegen de in haar ogen voorbarige keuze voor een kunstenares die het heringerichte Keizer Karelplein gaat verfraaien. In een persbericht wordt alleen over ‘betreuren’ omtrent het passeren van de omwonenden gesproken, maar in de achterban van sommige partijen moet er een motie van afkeuring of treurnis op tafel komen.

Margot Berkman. Foto: amstelveenweb.com

Intussen hebben B&W donderdagavond in allerijl een bijeenkomst voor omwonenden georganiseerd met kunstenares Margot Berkman, voor wie B&W al hebben gekozen, zonder enige inspraak. De coalitie, die de meerderheid uitmaakt en waarop het college stoelt, lijkt de rijen al gesloten te hebben en was dan ook vertegenwoordigd tijdens de bijeenkomst van donderdag. Van de oppositie waren daar alleen vertegenwoordigers van OCA en Burgerbelangen. Die partijen plus Actief voor Amstelveen (AVA), GroenLinks, CDA, ChristenUnie en SP hebben vooral bezwaar tegen de gevolgde procedure en vinden het volstrekt onjuist dat voor het kunstwerk al een kunstenaar is aangewezen, zonder dat bewoners en gemeenteraad er aan te pas kwamen. Aan de raad wordt alleen gevraagd € 75.000 voor het te maken kunstwerk te voteren, waarbij sinds enkele dagen tien mille komt voor participatieve voorbereiding onder leiding van Berkman.

Wassen neus

“Ook is hiermee de inspraak van de omwonenden tot een wassen neus

Jacqueline Hocker

geworden”, vinden de politieke tegenstanders, die hadden gewild dat eerst eens naar de lokale kunstenaars was gekeken. Ook vindt de oppositie het vreemd dat nog niet eens de cultuurvisie van wethouder Herbert Raat is behandeld, terwijl de gemeenteraad de keuze voor een kunstenares al door de strot wordt geduwd. “Wat ons betreft wordt daarom eerst de rotonde op het Keizer Karelplein aangelegd en pas op een later moment een kunstwerk geplaatst.”

Opdracht

De partijen vinden het onjuist dat het college de indruk wekt dat nu al aan Margot Berkman de opdracht is gegeven voor het tot stand brengen van het kunstwerk op de rotonde Keizer Karelplein. “Hiermee is voorbijgegaan aan de Amstelveense en andere kunstenaars, zonder dat omwonenden zich hierover hebben kunnen uitspreken en nog voordat de cultuurvisie in de raad is vastgesteld.” Overigens zei Berkman eerst wel een opdracht te hebben gekregen van de gemeente en donderdag sprak zij dat weer tegen. Haar eerdere opvatting zijn gebaseerd op een journalist, van wie zijn de naam niet meer wist, die haar gezegd zou hebben dat zij een opdracht had gekregen van de gemeente. Meteen na die mededeling, zonder overleg kennelijk met B&W op haar website te hebben gezet, zou zijn met vakantie zijn gegaan.

Kunstwerk

Volgens de tot de coalitie behorende PvdA heeft snelheid in dit geval de democratie in de weg gezeten. Op de bijeenkomst van donderdag, geleid door verkeerswethouder Rob Ellermeijer, is de rotonde op het Keizer Karelplein naar voren gehaald, in verband met de verkeersveiligheid. Daarmee zou eerst worden gewacht tot de werkzaamheden aan de A9 voorbij zijn.  De zeven partijen wensen te benadrukken dat in het belang van de verkeersveiligheid het goed is dat de reconstructie van het Keizer Karelplein is versneld.  “Ook steunen wij het tot stand brengen van een kunstwerk op die, voor Amstelveen, markante plek de Entree van Amstelveen Zuid”, zeggen ze. Maar hun kritiek betreft de volgens hem ondemocratische procedure. “De gemeenteraad wordt nu door het college voor het blok gezet”, vinden ze. Naar hun mening moet eerst de cultuurvisie in de raad worden behandeld en daarna kan bijvoorbeeld de Amstelveense Kunstraad een advies uitbrengen, waarbij ook Amstelveense kunstenaars een kans krijgen. Of er een motie komt, hangt af van hoe B&W reageren, zegt Jacqueline Höcker van AVA. Maar er is volgens haar wel sprake van duidelijke politieke tweespalt tussen oppositie en coalitie. “Wij hadden eerder geïnformeerd moeten worden.”

Democratisch proces

De zeven partijen nemen in de raadsvergadering van woensdag het standpunt in dat de reconstructie van het Keizer Karelplein deze zomer door kan gaan, maar een kunstwerk daar pas gerealiseerd kan worden “als een democratisch proces rond de besluitvorming op een juiste wijze is afgerond”.

De procedure kwam in de bijeenkomst van donderdag niet aan de orde. Het ging daar voornamelijk om kennismaking van omwonenden met de kunstenares die zich sinds haar opleiding heeft gespecialiseerd in kunst in de openbare ruimte en onder meer een Koningshek (voor rond de Koningslinde) bij de inhuldiging van Koning Willem-Alexander ontwierp. Zij toonde ook foto’s van tal van andere kunstwerken die zij maakte. In totaal leverde zij er al 68.

Een van de omwonenden vond de 75 mille die ermee gemoeid is op het Keizer Karelplein wel een fors bedrag en vroeg zich af of een van de bij de gemeente in dienst zijnde mensen niet voor een ontwerp kon zorgen.

Verhalen

Berkman zei vooral eerst verhalen uit de stad en de wijk  te willen horen, op basis waarvan zijn met een ontwerp komt. “Er zijn niet veel kunstenaars die zo werken”, zei ze. Over het kunstwerk op het verkeersplein merkte ze op dat het in één oogopslag duidelijk moet zijn en het geenszins hinder voor het verkeer mag opleveren. “Men moet niet in de auto achterom gaan kijken.” Volgens haar heeft zij nog nooit meegemaakt dat een beeld van haar voor de openbare ruimte in slechte aarde viel. Over de hoogte van het kunstwerk moet nog worden gesproken met de bewoners. Andere kaders zijn wel al door B&W gegeven, waaronder het budget. Het eerste contact van Bergman met de gemeente dateert van november vorig jaar. Een bewoner was het er wel mee eens dat de verfraaiing een idee van de omwonenden was. “Er is veel van de allure van het Plein afgepakt. Wij willen die allure terug. Het is nu alleen een druk verkeersplein geworden.” Overigens is over de keuze van de kunstenares met hen nog niet gerept. Vandaar de ontmoeting.

5 REACTIES

 1. Gemeenschapsgeld wordt besteed aan persoonlijke hobbies, voorkeuren en relaties van bestuurders. Automobilisten die op de rotonde naar dit kunstwerk kjjken, moeten worden bekeurd omdat zij hun ogen niet op de weg houden.

  De gemeente heeft geen geld om ’s avonds het Stadsplein en die fraaie toneeltoren (10 miljoen euro) van de schouwburg te verlichten, maar wel voor een drol, een onooglijke naxibunker, een houten noodgebouwtje en nu voor een onaantrekkelijk kunstwerp op een verkeerde plek.

  Coalitie blijkt een ondemocratisch begrip.

 2. Een bewoner merkt terecht op dat het Keizer Karelplein een druk verkeersplein is geworden. Dat is logisch want de hele Keizer Karelweg is steeds drukker geworden. Door foute keuzen op verkeerskundig gebied is die lokale binnenweg steeds meer gaan fungeren als doorgaande noord-zuidverbinding dwars door Amstelveen.

  Die functie zal straks alleen maar verzwaard worden door de bredere afritten van de verbrede A9 die helaas niet ónder maar dwars dóór onze woonplaats blijft denderen.

  Er moet een beeld van wethouder Herbert Raat (VVD) op dat verkeersplein komen, opdat niemand zal vergeten aan wie Amstelveen al dat doorgaande autoverkeer in onze woonplaats te danken heeft.

 3. Amstelveen zegt dat ze zich altijd graag profileert als cultuurstad. Is het dan ook niet handig om eerst eens bij de hier woonachtige gerenomeerde kunstenaars te gaan kijken? Zo zet je Amstelveen niet alleen op de kaart als een plaats met veel beelden , maar ook met veel kunstenaars.
  De hier gevolgde procedure slaat natuurlijk nergens op. Dit heeft totaal niets met inspraak te maken, maar wel met een B&W die 💩 heeft aan alles en iedereen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.