Met de onderdelen Energietransitie, Circulaire Economie en Klimaatadaptatie wil de gemeente een Deltaplan Duurzaamheid maken. Zij zegt zelf het goede voorbeeld te geven bij in 2040 volgens de planning los zijn van fossiele brandstoffen, zoals gas, door al in 2030 binnen haar eigen organisatie het zover te willen hebben. De gemeente is onder meer druk doende met het verduurzamen van eigen vastgoed. Dat meldt zij in een persbericht. In 2040 moet heel de stad onafhankelijk van fossiele brandstoffen en CO2-uitstootvrij zijn. Intussen is bijna de helft van de huizenbezitters volgens de laatste berichten tegen het verplicht duurzamer maken van woningen.

B&W gaan dat Deltaplan aan de gemeenteraad voorleggen. Maar de meerderheid daarin vormt een coalitie, terwijl ook in oppositiekringen duurzaamheid wordt toegejuicht, dus dat plan wordt vastgesteld. Volgens Floor Gordon die daarover gaat, is de gemeente op allerlei gebieden bezig met duurzaamheid, samen met inwoners, bedrijven, energieleveranciers, ondernemersverenigingen en organisaties.

‘Dag van Duurzaamheid’

Floortje Gordon

Op 10 oktober wordt de ‘dag van de duurzaamheid’ gehouden op het Stadsplein. Maar duurzaamheid houdt wel enorme opgaven in, geeft Gordon toe. “Klimaatadaptatie, circulaire economie ontwikkelen en de grootste opgave is om alle 41.467 woningen en alle andere gebouwen in Amstelveen aardgasvrij en zeer energiezuinig te maken.”

De gemeente gaat een programma en bijbehorend team opzetten om de klus te klaren. Maar tijdens de ingrijpende verbouwing, blijft de winkel open, zegt ze.

Energietransitie

De huizen moeten dus allemaal van het gas af. De onderzoekt welke ‘energie-infrastructuur’ is in een wijk is te prefereren qua duurzaamheid, kostenbeheersing en flexibiliteit. Daarover gaat de lokale overheid met de erbij betrokken partijen praten om te komen tot een gezamenlijke warmte transitie visie. Daarin staat dan welk alternatief voor aardgas in welke buurt komt en wanneer die over gaat op een ‘toekomstbestendige en duurzame energiebron’. Te denken valt aan warmtenetten, all electric (bijvoorbeeld warmtepompen) en hernieuwbaar gas. Ook werkt de gemeente aan de campagne aardgasvrij klaar. Die is bedoeld om gebouweigenaren te helpen bij wat ze nu al kunnen doen om zich voor te bereiden op een aardgasloze toekomst.

Energieloket

De gemeente werkt ook samen met het Regionaal Energieloket, waar woningeigenaren terecht kunnen met vragen over wat het allemaal betekent voor hun vastgoed. Er is een Duurzaamheidsfonds opgericht om inwoners te helpen hun woningen te verduurzamen. Uit dat fonds kunnen subsidies en leningen (rente 1,5 %) worden verstrekt. In oktober start de mogelijkheid voor groepsaankoop van zonnepanelen, met een korting tot 15%.

Ontbijten

Bij het verduurzamen van eigen vastgoed hoort het aardgasvrij maken ervan. Sinds enige tijd werkt de gemeente ook aan het vergroenen van haar wagenpark. Een paar jaar gelden werden de eerste uiterst kostbare elektronische personenauto’s gekocht. De gemeente wijst ook graag op tien Energieontbijten die er nu waren, waar zij met inwoners communiceert over wat die allemaal moeten doen om hun woning aardgas klaar te maken.

Circulaire Economie

Een onderzoek naar Circulaire Economie in Amstelveen is volgens de gemeente net afgerond en zou grote kansen voor de stad inhouden. Zelf koopt zij naar eigen zeggen producten en diensten zoveel mogelijk circulair in. Samen met ondernemersverenigingen wordt ook een aantal concrete pilots in gang gezet. Zoals de afvalverwerking in het Oude Dorp. Bij bedrijven, die zelf ervoor moeten zorgen dat hun afval verwerkt wordt, komen steeds verschillende afvalverwerkers afval halen. De gemeente gaat een proef doen om door een bedrijf al het afval in het dorp op te laten halen en verwacht dat het 30.000 kilo CO2 bespaart en 30% minder vervoersbewegingen.

Klimaat

Er is sinds de gemeente deel nam aan een regionale stresstest, in het kader van een zogenaamde klimaatadaptatie (zeg maar: de gestuurde veranderde houding tegenover het klimaat), bijvoorbeeld bij de Frans Halslaan en de Cleopatralaan   klimaatadaptieve inrichting de norm bij wijkreconstructies. Ook worden nieuwbouw ontwikkelingen standaard klimaat adaptief ingericht en is in Amstelveen een bewonerscampagne gestart om inwoners bewust te maken wat ze zelf kunnen doen. Ook geeft de gemeente een bescheiden zogenoemde Groene daken subsidie.

Zie ook www.amstelveen.nl/duurzaam. Meer informatie over de Dag van de Duurzaamheid op www.dagvandeduurzaamheid.nl.

Bezwaren

Landelijke maatregelen om huizenbezitters te dwingen hun woningen energiezuinig te maken stuiten bij 43% van die doelgroep op verzet, volgens een onderzoek van ING. Over Amstelveen zijn geen cijfers bekend, maar niet aannemelijk is dat het hier totaal anders ligt. Twee derde van de ondervraagden wilde volgens de bank geen geld lenen, ook niet een goedkope lening sluiten, om aan de wensen van de overheid tegemoet te komen. Volgens deskundigen moet het proces naar verduurzaming niet door dwingelandij in de kiem worden gesmoord. Bijna driekwart van de woningbezitters wil niet lenen voor verduurzamen, meldt De Telegraaf.

Hans André de la Porte vertelde aan de Telegraaf dat huizenbezitters vinden dat de hulp van de overheid bedroevend is. “Een warmtepomp moet je nog maar terug zien te verdienen. Bijna de helft van de bestaande koopwoningen heeft een niet-energiezuinig label, maar niet meer dan 11% is ervan op de hoogte, meldde De la Porte.

 

4 REACTIES

    • In het dorp verwacht de gemeente 30% minder vervoersbewegingen, maar dat wordt weer ruimschoots gecompenseerd door het eigen autoverbruik sinds de verslechtering van het ov.

  1. “Het autoverkeer is in het afgelopen jaar weer toegenomen. Dit maakt het voor de regering moeilijker om haar klimaatdoelen te halen.” (NPO Radio1)

    Ondertussen gaat de regering door met het verbreden van autowegen..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.