Buurtbemiddeling groeit. Het is de eerste hulp bij burenruzie. Driekwart van de gemeenten in Nederland, waaronder Amstelveen, biedt buurtbemiddeling aan inwoners. Ook in Uithoorn, Aalsmeer en Ouder-Amstel is Beterburen actief is.

Als er iets speelt tussen buren wat het woonplezier aantast, kan men vaak met de hulp van buurtbemiddelaars zelf de juiste oplossingen of stappen ter verbetering bespreken. Onderling, zonder de inmenging van officiële diensten.

Beterburen is de organisatie die buurtbemiddeling biedt in Amstelland, Amsterdam, Edam-Volendam, de Zaanstreek en Wormerland.

Stijging

In het persbericht dat het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) deze week uitbracht naar aanleiding van benchmarkgegevens 2017 staat dat de gemiddelde landelijk stijging van het aantal meldingen vorig jaar 15% was. Het gaat dan volgens Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling, zoals elk jaar vooral over geluidsoverlast, pesterijen en tuin / buitenproblemen. “Bij tuin / buitenproblemen moet je niet alleen denken aan ruzie over de schutting of overhangende takken, maar ook aan overlast van bijvoorbeeld de rook van vuurkorven en barbecues, of de stank van hondenpoep in de tuin van je buren.”

Vertellen

Volgens coördinator Jeanine de Koster van Buurtbemiddeling Amstelland is dit beeld ook in deze regio te zien. “Het totaal aantal staat nu ongeveer op het niveau van vorig jaar in het derde kwartaal. Dat is mede te danken aan de bekendheid die buurtbemiddeling heeft verworven bij de verwijzers van gemeenteloketten en diensten die te maken hebben met mensen die burenergernissen willen bespreken. Maar we horen ook steeds vaker dat eerdere gebruikers van buurtbemiddeling anderen hierover vertellen. Dat is de beste reclame die we ons kunnen wensen.”

Meer dan overlast

“Het gaat niet alleen over overlast en ruzies”, zegt Jeanine de Koster. “Soms zijn er irritaties waarbij onbekendheid met of vragen over elkaars gewoonten of gedrag een rol spelen. Ook dan kan buurtbemiddeling met het organiseren en ondersteunen van een burengesprek een escalatie voorkomen en een start voor een verbeterde burensituatie ondersteunen. Uiteindelijk zal je het als buren vaak nog jaren met elkaar moeten uithouden. Irritaties en escalatie van ergernissen kun je daarbij missen als kiespijn. Als je met elkaar de lucht klaart en verbeteringen bespreekt, dan kan dat een hoop leed voorkomen.”

Wie Beterburen afdeling buurtbemiddeling Amstelland wil bereikten kan zich melden via 085-9022810 of een ingevuld meldformulier via de website www.beterburen.nl invullen en zo de bemiddeling gratis starten.

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.