‘Een circulaire en sociale doelstelling’, vatte de nieuwe wethouder Floor Gordon (D66) donderdag bij kringloopwinkel Boemerang de gezamenlijke missie samen. Een dag eerder was zij bij het gemeentelijke afvalstation geweest. Beide ter kennismaking. Zij heeft in B&W niet alleen Economie in haar portefeuille, maar ook alles wat met afval, milieu en duurzaamheid heeft te maken. Plus Ruimtelijke Ordening, waardoor zij meepraat over de geplande verhuizing van de Boemerang uit het sinds jaar en dag bestaande pand aan Maalderij naar een nieuw gebouw, als de voormalige garage wordt vervangen door woningen. Op de foto: Gordon (rechts) en directeur Van IJken van Boemerang.

Sociaal en duurzaam wil ook de kringloopwinkel werken, zegt directeur Jacqueline van IJken. Maar intussen moet zij met winst de toko wel overeind houden. Niet in de laatste plaats ten behoeve van de 95 medewerkers, onder wie 45 vrijwilligers, veelal met een afstand tot de arbeidsmarkt. In die zin functioneert Boemerang eigenlijk als re-integratiebedrijf. Sociaal, maar wel een bedrijf, al is de bestuursvorm een zelfstandige stichting zonder winstoogmerk.

Studenten

De sociale onderneming heeft een tweede (en in de verzengende hitte veel koelere) vestiging op loopafstand aan de Binderij en sinds kort ook een winkel op Uilenstede. Gordon wijst er op de campus veel studenten wonen, met daar nu eenmaal een tijdelijk verblijf, waardoor zij van gekochte spullen later weer af willen. “Soms komen studenten uit bijvoorbeeld India hier een jaar, wonen op Uilenstede en moeten daarna weer van hun huisraad af”, weet Gordon.

Verrekening

Ooit investeerde de gemeente in de Boemerang, vroeger onderdeel van opgeheven welzijnsorganisatie Cardanus, omdat wat erheen ging de berg grof vuil zou doen verminderen. Nog steeds vindt een verrekening (over subsidie wil Gordon het niet hebben) plaats tussen de gemeente en de Boemerang. “Die organisatie ontvangt voor de hoeveelheid ingezamelde spullen op contractbasis geld van de gemeente”, zegt Gordon. “Wij maken namelijk zelf geen kosten voor het vernietigen ervan. De financiële afspraken die destijds hierover zijn gemaakt gaan we binnenkort evalueren.”

Klein

Op het afvalstation (www.amstelveen.nl/afval ), waar 165.000 bezoekers per jaar komen, is een hoek ingericht voor de Boemerang, waar men nog goed bruikbare materialen kwijt kan, zodat die niet in een van de vele vuilcontainers terecht komen. “Vroeger moest daar één keer per dag een auto van ons heen, maar nu bijna elk uur”, meldt Van IJken, die zelf uit de GGZ komt. Een klacht van zowel haar als het management van de werf is dat daar voor de Boemerang maar een relatief kleine ruimte is, die ook niet voldoende opvalt.

Bij de geplande restauratie van het afvalstation (3.0 noemt men het daar), moeten bezoekers eerst naar een grote en opvallende ruimte van de kringloopwinkel alvorens bij de – nog meer nu het geval is – gescheiden containers voor grof afval te komen. Voor wat de gemeente bij de Boemerang aandraagt via de werf vindt een verrekening plaats.

Assortiment

Een enorm assortiment is in de vestigingen van het bedrijf te vinden. Op Maalderij bevindt zich bijvoorbeeld een enorme sortering (romans, poëzie enzovoort) boeken. Op de Binderij staan veel meubelen, zelfs piano’s, en elektronische apparaten. Ook kunstwerken.

Smaken verschillen, weet Van IJken. Dat geldt zowel voor de ingebrachte goederen als voor de bezoekers. “Ik werd laatst een schilderijtje binnen gebracht dat ik persoonlijk nooit zou willen hebben, maar het was onmiddellijk weg.”

De Boemerang werkt naar haar zeggen met heel veel instanties samen, zoals UWV en Gemeente. Doel is niet alleen mensen goedkoop aan spullen te helpen, maar vooral die artikelen een tweede leven te geven, terwijl het anders zou worden weggegooid, en een sociale taak op de arbeidsmarkt te vervullen. “Ik de ben de laatste tijd ook enorm met duurzaamheid bezig geweest”, wil Van IJken wel kwijt.

Aantal bezoekers

Inmiddels moet zij het antwoord schuldig blijven op de toch essentiële vraag hoeveel mensen eigenlijk van de kringloopwinkel gebruik maken. Er zijn onder de bezoekers kijkers en kopers, zegt ze. Maar ook over het aantal transacties tast zij in het duister, omdat een kassaregistratie ontbreekt. Daar zijn de systemen nog niet op ingericht, meldt de directeur.

Intussen blijkt de Boemerang in de top van de brancheorganisatie voor keurloopwinkels te zitten. Maar een Keurmerk zit er nog even niet in, omdat het pand aan de Maalderij daarvoor niet voldoet. Het bedrijf laat intussen ook elders ‘sociaal’ gemaakte goederen, onder meer vloerkleden, te verkopen. De prijzen zijn in de loop der jaren wel gestegen. Men zit nu, volgens Van IJken. Op ongeveer een derde van de marktwaarde. Meer informatie: www.deboemerang.net.

2 REACTIES

  1. Iedereen in Amstelveen kent de Boemerang wel, hetzij voor koopjes of het ophalen van nog goede spullen aan huis. Leuk voor inrichten van tuinhuisjes, studentenkamers en soms vintage.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.