Zowel in Amsterdam als Amstelveen hebben huishouders minder woonruimte dan gemiddeld in Nederland. De hoofdstad steekt met 49 vierkante meter schril af bij het nationale gemiddelde van 65 vierkante meter. Het grootst is het verschil bij paren zonder kinderen, meldt het centraal bureau voor de statistiek (CBS). In Amstelveen heeft men in die categorie bijna 57 vierkante meter tot zijn beschikking, maar het blijft dus onder het Nederlandsen gemiddelde.

De Randstad en de rest van het westen haalt het niet bij het oosten. In Oldebroek, bijvoorbeeld, scoren paren zonder kinderen bijna 127 per persoon. Overigens zorgen de plannen voor het zogenaamde woningdelen er in de toekomst voor dat in Amstelveen de ruimte per persoon verder afneemt.

Een kwart van de Nederlandse huishoudens woont in een woning kleiner dan 75 vierkante meter. Van de Amsterdamse huishoudens heeft twee derde minder dan 75 mwoonruimte. Van de Nederlandse huishoudens woont 17 procent in een woning met een woonoppervlakte van meer dan 150 m2 ,in Amsterdam is dat 3 procent.

Eenpersoonshuishouden
Het hoge aandeel huishoudens in Amsterdam dat klein woont, zou verklaard kunnen worden doordat er in Amsterdam relatief veel eenpersoonshuishoudens zijn zoals studenten en jonge mensen die aan hun arbeidscarrière beginnen. Meer dan de helft van de Amsterdamse huishoudens zijn eenpersoonshuishoudens, in Nederland is dit 38 procent.
Het onderscheid naar verschillende huishoudenstypen laat zien dat alle huishoudenstypen in Amsterdam kleiner wonen dan in Nederland als geheel. Zo wonen acht op de tien Amsterdamse eenpersoonshuishoudens op minder dan 75 m2. In Nederland woont minder dan helft van de eenpersoonshuishoudens kleiner dan 75 m2. Ook paren (met en zonder kinderen) wonen in Amsterdam vaker in de kleinere woningen dan in de rest van Nederland.

Jongeren

Verschillen tussen gemeenten kunnen deels worden verklaard door leeftijd: jongeren wonen gemiddeld kleiner. In de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht hebben paren zonder kinderen relatief weinig vierkante meters per persoon. Ook verder in de Randstad en in middelgrote steden als Arnhem, Groningen, Zwolle en Enschede zijn de woonoppervlaktes per persoon gemiddeld klein.

 

1 REACTIE

  1. Ik ken hier zelfs diverse gezinnen met 2 kinderen die wonen in voormalige HAT woninkjes, terwijl aan de andere kant in diverse wijken enkel stadsvilla’s verrijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.