Terwijl een netcongestie dreigt, gaat wethouder Floor Gordon vrolijk door met het elektrificeren van het gemeentelijke wagenpark. Redelijk kleine auto’s moesten er al aan geloven en de zwaarste wagens, zoals sommige vrachtwagens, lijken haar droom. Zij kan niet anders wil zij landelijke ideologie van haar D66 (Jetten reserveerde tientallen miljarden euro’s voor 0,000036 graad besparing op opwarming van de aarde) blijven volgen.

Maar Nederland wil gidsland voor heel de wereld blijven en Amstelveen ligt nu eenmaal daarin. De stad moet fossielvrij zijn in 2040.

Publiek Warmtebedrijf

Woensdagavond was er een gesprek met raadsleden. Zij kregen de voor sommigen deprimerende boodschap te horen dat er de komende tien jaar in een groot deel van Noord-Holland geen ruimte in elektrische netwerken is voor ‘duurzame’ warmte en er een Publiek Integraal Warmtebedrijf moet komen, waarvan de overheid (gemeente?) 51% van de aandelen in handen heeft en voor de rest wordt gezocht naar sponserende bedrijven, die natuurlijk zonnepanelen en windmolens zien als kans om subsidies binnen te halen. En de gemeente geeft ook subsidies voor energiebesparing.

Groen

Willens en wetens wil de gemeente blijkbaar naar elektriciteit via zon en wind. Nou ja, biomassa mag ook, want dat is door Frans Timmermans ‘groen’ verklaard, terwijl het méér CO2 uitstoot dan alle andere manieren om aan energie te komen. Kernenergie, waar bijvoorbeeld PvdA-lid en wetenschapper Ronald Plas pleit, wordt nu – veel te laat – in sommige linkse kringen toegestaan en heeft géén CO2-uitstoot. Een van de tegenargumenten van sommige politici, waarom die maar niet van de grond kwam, was steeds dat het bouwen van een kerncentrale te duur was. Alsof de subsidiabele windmolens en zonnepanelen niets kosten. Juist daarom had men eerder dan sommige politici wilden moeten beginnen met de bouw van kerncentrales.

Doelen

Ons nieuwe en grootste windpark op land – Windplan Groen bij Biddinghuizen – heeft een verbeterde capaciteitsfactor van 40 procent, las ik. Het wekt op 5800 hectare grond jaarlijks 1800 gigawattuur op, 0,3 gigawattuur per hectare, vijfhonderd keer zo weinig als Kerncentrale Borssele. Windmolens zitten er wegens ruimtegebrek voor Amstelveen niet in. Gordon kijkt naar zonnepanelen. Maar zij komt toch met haar portefeuilletaak, die van ruimtelijke ordening, in conflict. De nieuwbouwprojecten zijn al zonder gasleidingen, met het oog op de Parijse doelen van jaren geleden. Maar de problemen met de elektriciteit die woensdag de revue passeerden kan ook zij niet negeren. Er staan honderden woningen, te weinig in de sociale huursector, op stapel. Dat laatste is trouwens gebruikelijk in Amstelveen, want de gemeente heeft te maken met honderden eigenaren en wordt gegijzeld door projectontwikkelaars. Amstelveen is rijk geworden door grondverkoop, maar is nu vrijwel nergens meer zelf eigenaar van.

Bezemkast

Op de bescheiden ruimte in Nederland moeten nu windmolens en woningen komen. Dat wringt. In Amstelveen hebben inwoners en gemeente besloten dat windmolens echt niet kunnen, want er moeten primair woningen komen, voornamelijk voor expats en andere buitenlanders, want Amstelveners worden beleefd doch dringend verzocht op te lazeren; hun aantal is trouwens al minder dan de helft en de gemeente is trots op groei van het karakter van een internationale stad. Daarom hoor ik in mijn flat allerlei talen spreken, behalve Nederlands. De gemeente heeft wel voor jongeren appartementen gebouwd, maar die zijn zo klein dat men niet anders kan dan snel door te stromen wat de vraag oproept waarheen dan. Sociale huurwoningen zijn er niet voor de verpleegster, de brandweerman of de agent. Het is niet zo vreemd dat een raadslid zich onlangs liet ontvallen dat voor starters op de woningmarkt alleen bezemkasten worden gebouwd.

Kinderen

Geregeld denk aan mijn beide kinderen, van wie de een alles ziet in zoveel mogelijk ‘groene’ energie en de andere de pest lijkt te hebben aan het woord ‘duurzaamheid’. De laatste zit in Boedapest, waar men van afval scheiden nog nooit heeft gehoord. Hij was laatst in Indonesië, waar hij moest uitleggen wat stikstof was en men windmolens beschouwde als aliens. Nog nooit gezien dus, behalve op een door hem getoonde foto. Overigens moest ook mijn ‘groene’ dochter wel toegeven dat zij voor een taxi van Schiphol naar Noordwijk meer had betaald dan voor ettelijke trips in Kenia over ellenlange afstanden. ”Daar betaalde ik, inclusief fooi, drie euro terwijl mijn afstanden veel langer waren.” Maar Nederland is het gidsland van de wereld, zei ik nog. En Amstelveen ligt daarin. Ja, antwoordde ze. Maar ik denk niet dat zij het helemaal begreep. Overigens zijn mijn kinderen van huis uit Amstelveners, maar weggepest. Zij waren geen expats…

2 REACTIES

  1. Helaas in Nederland loopt het niet zo vlot met de politieke veranderingen als in Duitsland en een Alternatief Voor Nederland zou niet zo snel ontstaan, hoewel Wilders & Co proberen hun best doen. Hopelijk wordt de PvdA/D66/GL coalitie eindelijk afgevoerd en in plaats van komen er veel beter opgeleide politici ook in de gemeenteraad en het college B & W Amstelveen.
    Wat mevrouw Floor de Bruijn-Gordon hier al 10 jaar lang uitvoert is voor veel inwoners van Amstelveen erg irritant en voorlopig gaat ze waarschijnlijk niet veranderen. En wat de landelijke bazen van D66 vertellen, gaat ze van ook nooit meer afwijken. Het was voor Amstelveen beter geweest dat ze met haar toenmalige werkgever ATOS ook uit de stad was gebleven en in haar tuin in Badhoevedorp ver van Amstelveen van de zon verder genoot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.