GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer houdt dinsdag 28 januari van 19.30 tot 21.00 uur een door Vrouwencirkel georganiseerde lezing over beeltenissen in schilderijen, in Europa de laatste tweehonderd jaar, over alchemie. De lezing heet dan ook ‘Alchemie Verbeeld’. Het verbeelden kwam voor n de wetenschap, de filosofie, maar ook in de kunst. De bijeenkomst wordt gehouden in de Buurtkamer KKP, zeg maar het MOC-gebouw aan de Lindenlaan 75.
Tweeduizend jaar lang zijn er prenten en artistieke beelden gemaakt door en over alchemisten. Dat begon al bij Egyptenaren in de eerste eeuw, meldt Vrouwencirkel.
Arabië
Zij creëerden volgens Kruijer fascinerende tekeningen van de chemische apparatuur en werkwijze om (namaak)goud te vervaardigen op papyrus. Veel van die papyri gingen verloren, maar door de Arabische wereld zijn er kopieën bewaard gebleven. Die kopieën laten zien hoe het uitoefenen van technische vaardigheden vaak gecombineerd werden met filosofische en religieuze ideeën over het ontstaan van de wereld. De Arabische geleerden hebben de alchemistische technieken verder vervolmaakt en hun geschreven tekst verluchtigd met interessante illustraties. Van de 12 eeuw af verschijnen er ook in West-Europa manuscripten over alchemie. Omdat het laboratoriumwerk van de alchemisten geheim moest blijven, staan de teksten vol met geheimzinnige symbolen en bizarre voorstellingen.
Dali
De salamander verbeeldt bijvoorbeeld het vuur, de zwarte raaf het begin van het scheikundig proces. En vanaf de zestiende eeuw komen we gravures en etsen tegen waarop te zien is dat niet zozeer de praktische toepassing, maar de ‘geestelijke beleving’ van het alchemistisch werk voor de alchemist een belangrijke rol speelt. Het zoeken naar de ‘Steen der Wijzen’ voor het maken van goud uit lood leverde eveneens de nodige spot op, zoals onder andere te zien is in een werk van de schilder Pieter Breugel de Oude (De Alchemist). In de twintigste eeuw is de aantrekkingskracht van de ideeën van de alchemisten nog altijd te ontdekken in de moderne kunst, onder andere bij surrealisten als Salvador Dali en Max Ernst. Komen naar de lezing is gratis, wel even aanmelding via vrouwencirkelAV@gmail.com.