Er is nu door de gemeente een nieuw zogeheten ‘bomenplan’ opgesteld’ dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad en in de nieuwe raadsperiode (van 2026 af) bijna een miljoen euro gaat kosten. Als de gemeenteraad akkoord gaat kost het zes ton kost over drie jaar, dus tot en met 2028, buiten de twee ton extra die jaarlijks nodig is voor het vervangen en aanplanten van bomen. Dat kost nu een half miljoen, maar dat stijgt dus naar zeven ton. Doel van het plan is de Amstelvener gezonder, duurzaam en klimaatbestendig te laten leven ‘en zorgen voor een leefomgeving waarin biodiversiteit beter tot haar recht komt.’
Volgens wethouder Floor Gordon, die zegt blij te zijn met een geactualiseerd bomenplan, komt het de bomenstructuur ten goede.
Regel
De gemeente hanteert de 2-30-300 regel, zegt ze. Het betekent dat inwoners drie bomen kunnen zien uit hun woning, terwijl elke buurt 30% kroonbedekking moet hebben en iedereen binnen 300 meter een groene koele plek van minstens 5.000m² kan bereiken. Zij gaat als groen- en duurzaamheidswethouder vanuit dat met de nieuwe ambities Amstelveen bijdraagt aan een gezonde leefomgeving die bestand is tegen klimaatverandering en de biodiversiteit bevordert.
Investering
Dat er extra geld nodig is, zien B en W als investering in wijken en buurten. “Dit bedrag is afkomstig uit het Fonds Groen, Water en Recreatie,” zegt de gemeente. “De effecten van de maatregelen worden gemonitord.”
Participatie
Inwoners en deskundigen hebben volgens de gemeente actief kunnen meedenken over het Bomenplan via bijeenkomsten en een online enquête. Ook werden er speciale bomenwandelingen georganiseerd, waaraan overigens maar enkele tientallen van de inwoners deelnamen. Die wandelingen waren volgens de gemeente bedoeld om samen met de buurt te kijken naar specifieke aandachtspunten rondom bomen. “Op basis van alle input is het uiteindelijke plan tot stand gekomen, waarbij de Groenraad positief advies heeft gegeven”, zegt de gemeente die graag een ‘stad in het groen’ wil blijven.
Staat er in dit “bomenplan” ook hoeveel gezonde bomen er in de afgelopen jaren gekapt zijn? Met steun van (de partij van) wethouder Gordon (D66).
Wat gebeurt er met de mooie bomen die worden verwijderd van de Rembrandtweg (die daar eigenlijk Stadsplein had moeten heten)? Worden zij verplaatst of ook vernietigd, net als de vele bomen die moesten sneuvelen voor die smerige betonnen A9-trog? Het stadscentrum krijgt steeds minder bomen, in tegenstelling tot alle mooie woorden.
U moet niet vragen naar de bekende weg. U weet heel goed dat die bomen niet kunnen staan op het Stadshart, omdat daaronder een parkeergarage is, waar o.a. de poenbak van een zekere RvW staat.
Een 8 jaar oude Hyundai i10 een poenbak? Het brave ding voelt zich vereerd.