PvdA Amstelveen en GroenLinks Amstelveen zullen in maart 2026 met één programma en met één lijst aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen en ook die één fractie vormen. Dat blijkt tijdens de ledenvergaderingen van beide, ruim een week geleden, naar inmiddels gebruik in politieke kring, geweerd werden, besloten te zijn. De partijen vergaderden apart in hetzelfde gebouw, het Noorddamcentrum.

Aan dit besluit ging een lange voorbereidingstijd vooraf, zeggen de besturen van de twee afdelingen.

Andere accenten

“Beide partijen hebben een eigen identiteit en een eigen cultuur,” erkent PvdA-voorzitter Ad Verkleij. GroenLinks zit met vier zetels in de nu bestaande gemeenteraad in de oppositie en de PvdA met drie zetels in de coalitie met de VVD, D66 en Goed voor Amstelveen en een wethouder (Marijn van Ballegooijen).  Daarmee bedoelt hij dat PvdA van oudsher een arbeiderspartij was en GroenLinks voornamelijk voor ‘groen’ opkomt. “GroenLinks en de PvdA leggen weliswaar andere accenten, maar zijn het op hoofdlijnen vaak met elkaar eens”, zegt Verkleij. Overigens waarschuwt PvdA-raadslid Arnout van den Bosch, gedoodverfde wethouder namens de gecombineerde partij, dat die qua standpunten niet te veel afstand moet nemen van het nu bestaande coalitiebeleid.

Alternatief

Maar GroenLinks-voorzitter Karel Vlieger zegt dat de nieuwe partij een duidelijk alternatief kan zijn voor ‘de rechtse wind die momenteel door Nederland waait’. Vlieger: “Er zijn Amstelveners naar wie de gemeente moet omkijken, en er zijn problemen die moeten worden opgelost, zoals huisvesting of de overlast van Schiphol. De Amstelveense samenleving wordt steeds diverser, en daar moet je je beleid op aanpassen.” Volgens hem maakt het samengaan van de twee partijen dat plaatselijk mogelijk.

Nieuwe kansen

De beide partijvoorzitters zeggen blij te zijn blij met de ‘nieuwe kansen’. Volgens Verkleij waren de besprekingen samenwerking ‘pittig’ en bemoeiden leden er actief zich mee. Maar hij zegt ook nieuwe energie te ‘voelen’. Vlieger zegt dat het na zijn herfstvakantie ‘knallen’ wordt. “Ik word erg vrolijk van al die nieuwe kansen voor Amstelveen”, zegt hij.

Op de foto: voorzitters Vlieger en Verkleij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.