De Wereld Alzheimer Dag op zondag 15 september wordt ook in Amstelveen gevierd. Verder is er een filmfestival in Cinema Amstelveen. Gezien het thema ‘Samen in Beweging’ van dit jaar is er die dag van 14.00 tot 16.00 uur (inloop 13.30 uur)  een evenement bij Atletiekvereniging Startbaan aan Startbaan 1a. Bewegen geeft plezier, minder stress en is gezond voor het brein, zeggen de organisatoren van het evenement aan de Startbaan.

Zij hopen dan ook dat veel mensen met dementie en hun naasten in beweging komen.

Muziek

De afdeling Amstelland en Meerlanden van Alzheimer Nederland tekent voor de organisatie. Mieke Regelink, de buurtsportcoach van AmstelveenSport, regelt het ter plaatse allemaal voor heel de regio met een knipoog naar de Olympische Spelen, zegt de afdeling. Overigens is het bewegen bedoeld voor héél de regio Amstelland en Meerlanden. Ook is er deze middag gelegenheid om met elkaar Oud Hollandse spellen te spelen, zoals sjoelen, blikjes gooien en vier op een rij.

Onder het genot van een hapje en een drankje speelt, na de inspanning van het bewegen, Greetje de Ouden op haar accordeon feestelijke muziek in diverse stijlen. Aanmelding via het aanmeldformulier op ourl.io/cIYWu.

Films

Ook Cinema Amstelveen besteedt aandacht aan Wereld Alzheimer Dag. Op die zondag wordt om 19.00 uur de film ‘Michel en de handen op zijn huid’ gedraaid. Ook in andere bioscopen draait trouwens die film, namelijk in de Amsterdamse theaters FC Hyena en Rialto de Pijp. Er zijn ook op andere dagen in september films over hersenziekten te zien. ‘Breinsussen’ op dinsdag 17 september om 19.15 uur, ‘Michel: acteur verliest de woorden’ op woensdag 18 september om 19:30 uur en ‘Remember Me’ op vrijdag 20 september om 19:15 uur.

 Documentaires

Het Filmfestival in de week van Alzheimer houdt verband met een belangrijk internationaal medisch congres, dat in september in Amsterdam wordt gehouden en gaat over Fronto Temporale Dementie (FTD). Dat is een hersenziekte waar o.a. Bruce Willis aan lijdt. Het is na Alzheimer de meest voorkomende ziekte die dementie veroorzaakt en vooral mensen tussen de 40 en 70 jaar, relatief jong dus, treft. De ziekte waar Bruce Willis aan lijdt en dezelfde waar Michel van Dousselaere aan leed, is een zeldzame vorm van FTD. Er is een scala aan films en documentaires over FTD, voor en door patiënten en hun mantelzorgers, c.q. familie. Bovendien heeft het feit dat Bruce Willis en zijn familie bewust communiceren over zijn ziekte enorm geholpen om het gesprek over FTD afgelopen jaar op gang te brengen.

Laagdrempelig

Het FTD Filmfestival is een ideale, laagdrempelige mogelijkheid om te laten nadenken over FTD. Een film of documentaire met een inleiding en een nagesprek met medische experts, betrokkenen, nabestaanden en hulpverleners en documentairemaker(s). Er is een samenwerking van diverse instellingen en organisaties uit Amsterdam en de regio rond het filmfestival: Alzheimercentrum Amsterdam,  Amsterdam UMC, amsterdam&partners , Cinema Amstelveen, FC Hyena, Rialto de Pijp, Gemeente Amstelveen en Mantelzorg & Meer. Kijk op www.cinemaamstelveen.nl voor alle tijden en data van de films en evenementen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.