Hoe wordt Nieuw Legmeer, de nieuwe wijk op een bedrijventerrein, straks verwarmd? Dat is niet simpel dankzij nu al overbelasting van het elektriciteitsnetwerk. De gemeente gaat samen met N.V. Watertransportmaatschappij Rijn-Kennemerland (WRK) en Waternet onderzoeken of het mogelijk is restwarmte uit grote transportwaterleidingen te benutten. Daarvoor tekende wethouder Floor Gordon een convenant, uiteraard buiten enig medium, dat zij zelf een  belangrijke eerste stap noemt naar een duurzaam Amstelveen. Over de kosten van het onderzoek zijn geen mededelingen gedaan.

Verwarming is essentieel om de wijk te realiseren.

Thermische warmte

De wethouder van Duurzaamheid zegt dat het onderzoek naar de haalbaarheid van een collectief warmtesysteem een goede oplossing voor een duurzaam energiesysteem voor de wijk Nieuw Legmeer is. “We hopen in de toekomst meer duurzame energie en weinig elektriciteit te gebruiken.”  Het is een gefaseerd onderzoek. In de eerste fase wordt onderzocht of het überhaupt mogelijk is thermische energie te halen uit de grote watertransportleidingen. Die lopen vanuit de Lek, via Amstelveen, naar de Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort. Directeur Renze van Houten van zowel WRK als het er aan gelieerde Waternet denkt van wel. “Deze techniek om warmte en koude uit waterleidingen te halen is door ons al eerder succesvol toegepast op drinkwatertransportleidingen van Waternet bij woonwijk De Sniep in Diemen en bij bloedbank Sanquin”, zegt hij. Van Houten zegt er vertrouwen in te hebben dat de techniek ook op grotere schaal toepasbaar en dat zijn organisatie een bijdrage leveren aan de productie van duurzame energie.

De stappen

Als het lukt wordt de vrijgekomen energie gebruikt voor een collectief warmte / koudesysteem voor Nieuw Legmeer en omgeving en daarna ook voor zwembad De Meerkamp. In de samenwerkingsovereenkomst zijn de afspraken rond deze haalbaarheidsstudie vastgelegd. Waternet en PWN (Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland) zijn de uitvoerders van WRK. De gemeente en WRK / Waternet willen bij een positief resultaat een besluit nemen over het starten van de ontwikkelfase. Naar verwachting is dit eind 2024 duidelijk.

Verlagen netcongestie

Uit eerder onderzoek blijkt volgens de gemeente dat een collectieve warmte / koude-oplossing via WRK / Waternet het beste scoort qua duurzaamheid en kosten, terwijl die ook zou passen bij de stedenbouwkundige plannen van Amstelveen, dat – zoals andere delen van het land – ook heeft te maken met netcongestie. De beschikbaarheid van elektriciteit staat daardoor onder druk, geeft de gemeente toe. Maar een collectieve warmte/koude-oplossing verlaagt volgens haar de vraag naar elektriciteit.

Fotobijschrift: directeur Renze van Houten van WRK en Waternet en wethouder Floor Gordon met ondertekende samenwerkingsovereenkomst. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.