De vier miljoen gemeentelijke subsidie (in drie jaar) voor het Cobra Museum blijft toch weer gehandhaafd. Dat is op basis van het door het museum geschreven rapport ‘Van Cobra Museum voor moderne kunst naar Museum Cobra: Toekomstplan 2025-2027’, waarin B  en W vertrouwen hebben. Dus of de gemeenteraad  maar in dat vertrouwen wil volgen.

Het in het stuk verwoorde plan dient als basis voor het herstel en de verdere ontwikkeling van het museum, zegt dat college.

Financieel risico

Wel moet er volgens de wethouders Herbert Raat (Cultuur) en Adam Elzakalai (Financiën) nog gewerkt worden aan ‘verdieping, concretisering en uitvoering’ en aan ‘oplossingen voor de financiële risico’s’. Om zich te laten adviseren heeft de gemeente een extern adviesbureau (DSP-groep) en een expert, waarmee zij vaker werkt, ingehuurd, terwijl ook om raad werd gevraagd aan de Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC). Die drie hebben positief geadviseerd op het verstrekken van een meerjarige subsidie om het museum de gelegenheid te geven zich te herpakken en weer op te bouwen, zeggen B en W.

Doorstart

Het college vindt het belangrijk om de naam Cobra verbonden te houden met Amstelveen, zegt de gemeente. De twee wethouders, beiden van de VVD, zien met de nieuwe plannen een kansrijke doorstart voor het museum. Zij vinden dat uit het plan ambitie spreekt, hoewel de financiële buffer nog ontbreekt, maar naar hun mening kan de meerjarige subsidie de nodige rust geven ‘om de boel op orde te brengen en sponsoren en fondsen te werven om de buffer te vergroten.’

Het Toekomstplan bevat naar hun mening mooie ideeën, waaronder de keuze voor een permanente Cobra collectie in combinatie met een sterk educatief programma. Het museum wil ook verschillende exposities houden die passen bij het Cobra gedachtegoed. Allemaal mooie plannen die nog wel concreet moeten worden. Tijdens de subsidieperiode houdt de gemeente daarom een vinger aan de pols. “Wij zien dat er een hoop werk is verzet en dat er een goede basis ligt voor een nieuwe toekomst voor het Cobra Museum,” zeggen de wethouders.

Kwijtschelding

Gelijk met de vraag om subsidie wil het Cobra Museum van de gemeente kwijtschelding van de achterstallige betalingen voor o.a. huurt van het pand, maar dat gaat het college te ver. Maar het zal de openstaande gemeentelijke vorderingen voorlopig niet invorderen. In een raadsvoorstel vraagt het college van B en W de gemeenteraad ‘met instemming kennis te nemen met het onder voorwaarden verstrekken van een meerjarige subsidie’. Het is de bedoeling dat de raad op 10 juli  een debat houdt (vervanging van de drie commissies van voorheen) en op 17 juli over het voorstel beslist.

Foto: wethouders Elzakalai (links) en Raat met plan van Cobra Museum

9 REACTIES

 1. Dit museum gaat het nooit worden, een droom van oud wethouder Piet v.d. Heuvel is een nachtmerrie geworden voor de gemeente, mensen kunnen mooie plannen schrijven, maar de werkelijk is anders.

 2. “Om zich te laten adviseren heeft de gemeente een extern adviesbureau (DSP-groep) en een expert, waarmee zij vaker werkt, ingehuurd.”

  Het advies zal dus niemand verbazen, want dan krijgen die adviesbedrijven geen opdrachten meer.

  Wat is het ‘gedachtengoed van Cobra’? Dat schilderijen niet mooi en geliefd hoeven te zijn?

 3. Deze subsidie zou veel beter besteed kunnen worden aan een kleine bibliotheek in een wijk. Ik denk dan ergens gesitueerd bij de kruising van der Leeklaan Sportlaan. Die kunnen dan Groenelaan zuid, KKP zuid , Waardhuizen en Middenhoven bedienen. Tevens liggen daar ook grote scholengemeenschappen zoals ISK, Snellius en HWC in de buurt. Goed voor het culturele bewustzijn van de bewoners en het onderwijs. Scheelt een heleboel geld. Maar ja, men geeft het liever uit aan prestigeprojecten waar elke Amstelvener €13,— per jaar aan mag uitgeven en waar 85% van de inwoners nooit komt. Is men echt geïnteresseerd in moderne kunst dan gaat men wel naar Amsterdam waar de echte grote jongens zijn. Het meeste wat hier hangt is allemaal tweede garnituur.

   • Bedankt , nu zijn we het eens een keer eens..😂😂
    De heren/dames bestuurders en ook gemeenteraadsleden zouden eens bij elkaar moeten gaan zitten. Hoeveel geld dat scheelt. Nu heeft elke school een bibliotheek die meestal nog van zeer matige kwaliteit is en ook nog duur. Als je de krachten bundelt kun je een hogere kwaliteit krijgen , meer mensen bedienen voor misschien nog wel minder geld. En het hoeft heus niet vol te staan met PC’s ,die voor 95% toch wel thuis aanwezig zijn.
    Daarnaast kan het Cobra- museum verbouwd worden tot het gemeentehuis.

 4. Voor een gemeentehuis in voormalig Cobra is helaas niet voldoende parkeeruimte. Die is er wel bij het Handelsplein.

  Geef aan het Cobragebouw een leuke, levendige bestemming, iets voor de jeugd met veel klimmen, klauteren en rolschaatsen, etc.

  Het zgn gedachtegoed van Cobra heeft geen bestaansrecht, dat is nu wel gebleken, ten koste van veel gemeenschapsgeld. Basta Cobra!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.