De betonnen paal, die als het ware in de grond werd gedraaid, ging er toch wat moeilijk in. Dat stelde wethouder Floor Gordons improvisatietalent bij het begin van de bouw aan de Mr. Groen van Prinstererlaan donderdag toch wat op de proef. Gebiedsontwikkelaar AM startte daar met de realisatie van Hollandse Meesters op de plaats van een daartoe gesloopt kantoorgebouw. Met de pompeuze appartementencomplexen was de buurt het niet eens, wilde de wethouder wel kwijt voor zij door een druk op een rode knop, waardoor een vuurwerk afging, de start begon. De eerste plannen dateren van 2018. Omwonenden begonnen een  juridische strijd, die op den duur nog door één zichzelf ‘dwarsligger’ noemende bewoner werd voortgezet tot bij de Raad van State. Maar die zette het licht voor de bouw na jaren op groen, waarna onlangs de sloop snel was geregeld.

Op de bouwplaats verrijzen 131 koop- en 172 huurflats, in totaal dus 303 appartementen. Van de koopflats, te bouwen door aannemer BAM, zijn er al honderd verkocht. De prijzen variëren van € 290.000 tot ruim € 1,5 miljoen.

Rembrandt

Ze werden afgenomen door vastgoedbelegger Redevco, die zich voorheen richtte op winkelcentra, maar steeds meer naar woningbouw verschuift en in Amstelveen enkele panden heeft, waaronder het oude V&D-gebouw in het Stadshart. Jaren geleden werd het leegstaande kantoorgebouw door Amsterdamse krakers bezet, die snel werden weggewerkt naar de hoofdstad en sindsdien kwam er een anti-kraak bewoning in.

Nu wordt met het bouwen van de koopwoningen begonnen. De goedkoopste daarvan komt op € 290.000, maar daarvoor heeft men maar twee kamers op een totale oppervlakte van 38 tot 43 vierkante meter. Wil men meer kamers dan lopen de prijzen en oppervlakten op tot ruim € 1,5 miljoen (uiterste oppervlakte is 185 vierkante meter). Het is een mix van middeldure en vrije sector woningen, naar ontwerp van Rijnboutt Architecten, die ook de komende veranderingen in het Stadshart ontwierp. Er zijn in het koopaanbod elf verschillende typen woningen. De oplevering wordt in 2027 verwacht. Het bouwproject is het enige in Nederland dat aan het nieuwe Well for recidential-programma van het International WELL Building Institute (IWBI) deelneemt en volgens AM betekent het vooral gezondheid, comfort en welzijn van de bewoners. De woningen zijn duurzaam en daar wees onder meer Floor Gordon uiteraard op. Zij heeft niet voor niets ook groen en duurzaamheid in haar portefeuille. Ook heeft ze haar eigen groene bouwhelm als wethouder Ruimtelijke Ordening, want de kleur waar zij voor staat wil ook wat. Er waren veel van de honderd kopers bij de start van de bouw, alsmede een breedsprakig promotie voor het project makende zogenaamde Rembrandt van Rijn, geheel in de trant van de Hollandse Meesters die er als naam aan is gegeven; ook de typen appartementen dragen namen van voormalige kunstenaars. De bouwplaats overziende zei ‘Rembrandt’ dat veel woningen in feite op een ‘postzegel’ worden gebouwd.

Twee gebouwen

In wezen komen er twee gebouwen: Eén voor huurders en één voor kopers. Ze bevatten respectievelijk 23 en 21 bouwlagen, door AM beschreven als een basis van zes verdiepingen en daarop een toren. De ‘basis’ verbindt de twee gebouwen. Het gebouw kent een basis met daarop twee torens, een toren met vijftien verdiepingen voor de koopwoningen en een toren met zeventien verdiepingen voor de huurwoningen”, zegt een persbericht. Onder het gebouw bevindt zich een tweelaagse parkeergarage met 207 plaatsen voor auto’s, gemeenschappelijke fietsenstallingen en deelmobiliteit. Het woonconcept wordt ‘gekenmerkt door delen en ontmoeten’ zegt AM. “Er komen Friendswoningen, een gedeelde huiskamer, een gemeenschappelijke binnentuin en dakterrassen. Verder komt er een commerciële ruimte, speciaal voor bewoners en omwonenden.” Het gebouw is opgezet in U-vorm met een open oriëntatie op de naastgelegen groene singel met water. Daarmee is Gordon in haar nopjes, zei ze. Het parklandschap wordt doorgetrokken als een groene loper naar de binnentuin en het groen op de gevels.

 Gordon: “Na jarenlange voorbereidingen is het gelukt om een goede mix aan woningen toe te voegen in prachtige gebouwen. Een groen en beeldbepalende plek in het Stadshart van Amstelveen. Een echt herkenningspunt.” Over de openingsceremonie zei ‘Rembrandt’ dat het een ‘feestelijke handeling’ was.

Meer informatie op: www.hollandsemeestersamstelveen.nl

 

Foto: Floor Gordon met ‘Rembrandt’ 

3 REACTIES

  1. €290.000 voor 42m2 en de krakers zijn weggewerkt naar de hoofdstad.. ik heb jaren op zo’n hok gezeten in het toenmalige Aemstelsteyn. Daar kwamen nog de servicekosten bij. Weer het zoveelste walgelijke gebrek van onze bestuurders om voor elke Amstelvener woonruimte te creëren. 🤮Zum kotzen🤮Maarrrrr……….! Marktconform hè ! Dat is heilig. Dat daardoor voor een 25% van de bevolking geen plaats is, daar hebben ze 💩💩aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.