Sneller dan veelal ambtelijke molens malen, was het zebrapad bij voetbalvereniging RODA ’23 er. Heel de gemeenteraad kon er nog wat van leren. In een oogwenk was eind januari en begin deze maand lag er een nieuwe oversteekplek over de Noorddammerweg. Verkeerswethouder Herbert Raat dankte maandag omstandig Ainhoa Bot’, die met haar meisjesteam ‘hummels’ – allemaal jonger dan 10 jaar – een met de hand geschreven brief aan hem had geschreven over de gevaarlijke situatie bij de velden van RODA’23. En kinderburgemeester Milanka, ook maandag aanwezig, was het ermee eens dat hey zo niet langer kon.

Niet maakt snelverkeer op de Noorddammerweg het steeds gevaarlijker, maar ook in er tegenover RODA een zijstraat van die weg, waaruit auto’s komen. Raat zei, door de kinderen gewaarschuwd, in januari al dat er snel iets moest gebeuren.

Oplossing

Hij had niet gezien dat zo onveilig was, gaf hij toe. Maandag zei hij dat wegens de regen even niet gewerkt kon worden aan verlenging van het trottoir naar het zebrapad. Dat werkt trouwens en auto’s staan keurig stil als kinderen en volwassenen er oversteken. De brief van Ainhoa was  trouwens voorzien van een tekening en een soort petitie. Daar kon het gemeentebestuur niet omheen. “Binnen een  half jaar komt er een oplossing”, zei hij destijds, kennelijk met de ambtenarij rekening houdend. Hij hield woord. Ainhoa zegt dat er op woensdagmiddag vaak kinderen komen trainen en voetballen. “Er rijden auto’s te hard uit twee bochten, waarvan er een vlakbij aan de overzijde ligt.” Dat is volgens haar levensgevaarlijk.

Veiliger

De kinderburgemeester was een van degenen die in januari met een klein groepje ‘specialisten’ de zaak bekeken. Onder meer was Ben Westendorp van Veilig Verkeer Nederland (VVN) er, die beloofde snel een advies uit te brengen. “Als iets veiliger kan, ben ik daar altijd voor”, zei hij.

Als je naar voetbal loopt of fietst, moet je heel goed opletten dat je niet wordt aangereden”, schreef Ainhoa in haar brief aan de wethouder. Daar was volgens hem kennelijk geen discussie over mogelijk. Hij had de bewuste brief destijds meegenomen. Overigens legde hij de schuld van het geduld dat de voetballers van Roda ’23 niet alleen bij de ambtenarij. “Wij hebben ook te maken met aannemers en hun planning”, zei hij. De aanwezige ambtenaren werden alvast in januari tot spoed gemaand. En de kinderen kregen hun zin.

Raat: “Ik had de kinderburgemeester toen beloofd mijn best te doen om de situatie voor de zomervakantie aan de pakken, voordat haar termijn dit jaar afloopt.”

2 REACTIES

  1. Fijn dat onze wethouder dit zo snel heeft geregeld. Ook fijn dat hij daarna snel door moest voor nog een foto voor het Fietshuis, waar ontzettend veel e bikes en fat bikes worden verkocht die die leuke kinderen van de sokken rijden. 👍👍👍

  2. Wanneer zorgt deze leuke wethouder voor oversteekplaatsen voor de ingangen van de schouwburg en de muziek- en dansschool?

    Auto’s, motorfietsen en scooters rijden vaak te hard langs de ingangen van de Cultuurstrip (schouwburg, muziek- en dansschool). Veel kinderen steken daar over vanaf het Stadsplein, waar zij hun fietsen neerzetten. Ook Schouwburgbezoekers steken daar over als zij van en naar de horeca op het plein lopen. Voor de twee ingangen van zoude er dus zebrapaden moeten zijn, maar die zijn er ondanks herhaald verzoek nooit gekomen.

    Op het Stadsplein zelf kunnen spelende kinderen trouwens ook worden aangereden door scooters en fatbikes die daar (ondanks verbod) mogen rijden van deze wethouder.

    Misschien moet ik het maar eens aan de kinderburgemeester vragen..

    https://photos.app.goo.gl/jkM4KLXKuSvpt3PQ9

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.