Het Amstelveense project waarbij kinderen van minimagezinnen een gratis fiets krijgen, viel vorige week in de prijzen op het Nationaal Fietscongres in Den Haag. Het fietsenplan was goed voor een tweede plaats bij de zogeheten Tour de Force Initiatiefprijs.

De gemeente vindt dat ieder kind een fiets moet hebben, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. Vandaar dus het fietsenplan, waarmee huishoudens met de Amstelveenpas een fiets krijgen die is opgeknapt bij Ons Tweede Thuis.

Kinderfiets

Voor inwoners die daaraan een kinderfiets willen geven, zijn er twee inleverpunten: In het Stadshart en bij Ons Tweede Thuis in Amstelveen-Zuid. De locaties zijn te vinden via het ANWB Kinderfietsplan “Ik roep iedereen die een kinderfiets kan missen op deze te doneren aan ons fietsenplan”, zegt Van Ballegooijen. “Je kunt echt het verschil maken voor iemand anders.”

AVA

Het initiatief kwam van de lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) en kreeg steun van de Vervoerregio Amsterdam. Met de prijs van het fietscongres is een bedrag van € 2.500 gemoeid, dat wordt toegevoegd aan het project zodat nog meer kinderen een gratis fiets kunnen krijgen.

“Als kind kan je in Amstelveen niet zonder fiets”, meent Van Ballegooijen. Die is volgens hem niet alleen een vervoermiddel om mee naar school of op bezoek bij vrienbden te gaan, maar ook onmisbaar voor spelen met kinderen in de buurt. “Een fiets geeft je vrijheid en stelt je in staat mee te doen en erbij te horen,” zegt Van Ballegooijen. Die mening deel vicevoorzitter Marja Ruigrok van de Vervoerregio Amsterdam. “Het kinderfietsenplan Amstelveen is ontstaan vanuit een diepe overtuiging dat ieder kind, ongeacht de omstandigheden, de mogelijkheid moet hebben te fietsen, niet alleen een gezonde en milieuvriendelijke manier van vervoer, maar het opent ook de deur naar educatieve en sociale activiteiten. Het stelt kinderen in staat om actief deel te nemen aan de samenleving en draagt bij aan hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen.”

Op de foto: Marijn van Ballegooijen en Marja Ruigrok

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.