‘Wat vinden wij het met z’n allen waard?” vroeg Lennart de Looze, fractievoorzitter van GroenLinks woensdagavond. Daar ging het om in het debat van raadsleden (vervanging van de commissies) over 1Amstelveen, de lokale tv-zender. VVD, D66, BBA en Goed voor Amstelveen stelden verdubbeling van de subsidie aan die omroep voor, waardoor 1Amstelveen niet, zoals nu, ruim 70 maar 140 mille zou ontvangen.

Dat is volgens het bestuur, dat minstens een ton meer vraagt, nog altijd te weinig, betoogde de nieuwe voorzitter Geert Pielage als inspreker. Hij wil naar een redactionele verbetering van de ‘onafhankelijke journalistiek’, maar ziet dat de rek er bij de vrijwilligers uit is met één betaalde kracht en voorspelde herhalingen, zoals nu, op de lokale tv.

Streekomroep

Het voorstel van de meerderheid van de coalitie plus Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is evenwel gericht op instandhouding van de omroep, die als enige en onmisbare lokale journalistiek wordt beschouwd. Overigens komen B en W in september met een zogeheten Medianota. Er is volgens Pielage meer capaciteit bij de omroep nodig, zeker om tot de door hem gedroomde verbetering te komen. Overigens streeft het Rijk naar ‘streekomroepen’, waarvoor in dit geval ook de omroepen van Aalsmeer, Uithoorn, Haarlemmermeer en Ouder-Amstel nodig zijn. Maar vooruit kijken, is volgens wethouder Herbert Raat (media) bij de buren niet zo aan de orde. Hij beloofde met de verantwoordelijke wethouders van de betrokken gemeenten te zullen praten over samenwerking. Pielage zei dat stilstand op achteruitgang neerkomt en niet op de aanpassingen van het budget dat voor een toekomstbestendige omroep. Het gaat volgens hem om een combinatie van geld en kwaliteit. Er zouden nu van de redactie veel te veel te worden gevraagd, wat tot een zekere bitterheid en vermoeidheid heeft geleid.

Professionalisering

Michel Becker, fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen, vroeg waarom niet bij het Rijk was aangeklopt voor een bijdrage uit het zogenoemde stimuleringsfonds, maar hoofdredacteur Mathijs Groenewoud zei dat het twee keer een aanvraag is ingediend,  maar zonder resultaat, zodat het nu een derde keer geprobeerd wordt. “Er is geen uitzicht op verbetering”, vond Groenewoud.

Unaniem leek de raad achter het voorstel van de vier partijen te staan, maar Sandra van Engelen van het CDA vond het gevraagde geld onvoldoende. Naar haar mening is er steeds dezelfde discussie over wat de lokale omroep kosten mag. Het geld dat nu door de vier fracties wordt gevraagd is ontoereikend, denkt zij.

Een van de indieners van het voorstel, Saloua Chaara (D66), had het namens de vier partijen over professionalisering van de lokale journalistiek, waartoe zij blijkbaar alleen de gesubsidieerde lokale omroep in staat acht. Maar het is niet alleen een kwestie van geld ook van een vakkundige redactie en daadkrachtig bestuur, zei ze. De VVD, die ook achter het voorstel stond, opperde dat het wel gemeentelijk financieel mogelijk moet blijven. De Looze vroeg waarop het bedrag (70 mille) in het voorstel eigenlijk is gebaseerd. Het is volgens hem een instandhoudingsbudget, waar men moeilijk een kwaliteitsverbetering in kan zien. Chaara gaf hem daarin gelijk, maar stelde dat de discussie over het totale mediabeleid nog komt. Volgens Van Engelen is de hamvraag of de raad wil dat inwoners goed worden geïnformeerd en dat kan alleen, volgens haar, via de tv-zender. Zij juicht het toe dat Raat gaat praten met andere wethouders in de buurt om uiteindelijk tot een – ook door het Rijk gefinancierde – streekomroep voor de regio te komen.

Hofleverancier

 Wim Visser van de fractie van 50Plus vond lokale televisie een essentieel onderdeel van de gemeenschap ter bevordering van identiteit en cultuur. Hij zei te beseffen dat 1Amstelveen meer geld nodig heeft om uit te groeien tot een onafhankelijke omroep, maar wees ook op de onzekerheid over de streekomroep. 1Amstelveen moet niet alleen gericht zijn op redactionele kwaliteit, maar ook op een eigen verdienmodel, vond hij. Hem was bijvoorbeeld het geringe bedrag aan reclameopbrengsten (schommelend rond de 4 á 5 mille) opgevallen. Daarvan kun je 2,5 pagina’s in het Amstelveens Nieuwsblad kopen, overigens volgens hem de ‘hofleverancier’ van de gemeente: Van de twintig pagina’s waren er zes van haar in een van de laatste nummers, constateerde Visser. Maar ja, de krant moet het zonder gemeentelijke subsidie doen. Hij stelde voor bij het nieuwe mediabeleid minder aan print en veel aan tv te spenderen. 1Amstelveen vindt dat er niet één maar 3,5 betaalde professionele krachten moeten komen, inclusief een hoofdredacteur, die het op dit moment als vrijwilliger doet. “Wij moeten de negatieve spiraal doorbreken, anders blijf je doormodderen”, zei Van Engelen. En De Looze vond dat keuzes moeten worden gemaakt. Er zijn volgens hem wel andere uitgaven van de gemeente die blijkbaar boven de lokale omroep gaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.