Op termijn worden PvdA en GroenLinks één fractie in de gemeenteraad. De PvdA wil toe naar meer linkse invloed in het college van B en W, dat nu wordt gedomineerd door de VVD, die vermoedelijk wel de grootste fractie blijft, zegt Partij van de Arbeid. Dat werd duidelijk tijdens een ledenvergadering van de plaatselijke afdeling van de partij. Amstelveen is een typische VVD-gemeente, werd gezegd. Maar als GroenLinks-PvdA groter wordt (de VVD heeft nu acht zetels en bij elkaar opgeteld hebben de fracties van GL en PvdA er thans zeven). Als een bedreiging werd de VVD gezien, die weer de grootste kan worden en dan een groot links blok niet ziet zitten.

De meerderheid van de leden wil toewerken naar ‘een gezamenlijk programma en een gezamenlijke lijst’.

Wethouder

Overigens zag een groep leden kansen en bedreigingen in zowel dat samengaan als het toewerken naar één fractie en programma. Tijdens de ledenvergadering spraken drie groepen er over. Eén verklaarde zich absoluut tegen het niet samengaan met GroenLinks. Met de uitslag van de PvdA-ledenvergadering gaat het bestuur naar dat van GL. Het samengaan is volgens de PvdA in lijn met de tijdgeest en biedt een grotere kans in de plaatselijke coalitie te komen. Daar maakt de PvdA-fractie (drie raadsleden) overigens al deel van uit, maar GroenLinks zit in de oppositie, hoewel die met vier leden iets groter is dan de PvdA. In de vergadering was ook de PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen. Die gaf uitleg van de lokale en landelijke politieke situatie.

6 REACTIES

  1. Tegenwicht geeft evenwicht. Bij de VVD zitten vast prima mensen, maar door gebrek aan tegenwicht krijgen zij teveel hun zin. Dat leidt tot veel narigheid in de vorm van lawaai, luchtvervuiling, verstening en verschraling van de natuur. Auto’s, vliegtuigen en scooters krijgen alle Vrijheid.

  2. Heel verstandig. De VVD heeft hier al veel te lang de scepter gezwaaid, waardoor sommige van hen denken dat ze helemaal geen rekening hoeven te houden met andere belangen dan die van ondernemers en projectontwikkelaars. Op deze manier kan zelfs D66 eens uitkomen onder het juk van de VVD als ze willen.

  3. Toen ik hier kwam wonen was het nog een CDA gemeente, nu is het de VVD, vreemd genoeg komt de BBA niet aan bod na al die jaren terwijl in de meeste gemeenten juist de plaatselijke partijen de macht hebben, ergens doet de BBA het niet goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.