Om van het bedrijventerrein Legmeer de wijk Nieuw Legmeer te maken, moeten de gemeentewerf en het afvalbrengstation verhuizen, waarmee (voorlopig) € 50 miljoen is gemoeid. B en W hebben naar zij zeggen de ambitie het afvalbrengstation te laten aansluiten bij de zogeheten circulaire economie. Onderdeel van de plannen en ambitie is een zogenaamd Circulair Ambachtscentrum, waarvoor wordt samengewerkt met het al in het werkplein (in het raadhuis) actieve re-integratiebedrijf AM Match.

Het afvalbrengstation bestaat nu 25 jaar en het wordt tijd het aan te passen, vindt wethouder Frank Berkhout (Afval), die in de verplaatsing een aanleiding ziet om het nu ‘toekomstbestendig’ te gaan inrichten.

Wereld veranderd

“De wereld is veranderd en we hebben een andere kijk op afval“, zegt hij. Volgens hem gaat in het afvalstation van de toekomst om veel meer dan alleen inzamelen. “Duurzaam gebruik door demonteren, sorteren en weer te koop aanbieden van grondstoffen wordt steeds belangrijker. Daarom moeten we afval thuis en op het station zo goed mogelijk scheiden en de grondstoffen opnieuw gebruiken.” De gemeente wil daarbij diverse bedrijven en organisaties inschakelen om grondstoffen, materialen en producten zo duurzaam en efficiënt mogelijk te hergebruiken.

Grondstoffen

 In het ambachtscentrum, waar dus verschillende partijen samenwerken, wordt gewerkt aan het verminderen van afvalstromen en inzetten op product- en materiaalhergebruik, zegt de gemeente. Het wordt een combinatie van een milieustraat, kringloop, reparatiewerkplaats en onderwijs met als doel: voorkomen dat materialen onnodig gestort en verbrand worden. Aan het Circulair Ambachtcentrum levert volgens de plannen AM Match medewerkers om producten te repareren. Kringloopbedrijf De Boem kan spullen selecteren die nog verkoopbaar zijn en kunstenaars krijgen de kans ‘afval’ te verwerken tot kunst. De gemeente denkt ook aan educatie op bijvoorbeeld scholen. De plannen van B en W worden de komende maanden verder uitgewerkt en in het najaar beslist de gemeenteraad erover.

2 REACTIES

  1. Als ik alles zou doen wat de gemeente aanraad dan was mijn tuin al een sorteersteerstation in het klein. Een papierbak, plastcbak, gft-bak, restafval, iets voor batterijen, glas en afgedankte electrische apparaten , terwijl ik ook nog mijn tegels gewipt heb. Dit is toch een giller. Ik denk dat je beter aan de fabricage van de afvalketen wat kan doen. Dus maar een paar soorten recyclebaar plastic, ueberhaupt minder verpakkingen enz. Als je ziet wat bol bijvoorbeeld aan karton en plastic verbruikt is onvoorstelbaar.

  2. Idd Frank, en sommige bedrijven gebruiken reeds volledig uit karton bestaande verpakkingen. Gebruik een stanleymes of leg ze een uur in de regen, dan gaat deze makkelijk in de papierbak. Gemeente zou dat liefst ook verbieden en alleen schoon wit (onbedrukt?) printpapier accepteren….
    En dan die plastic/metalen container. Iedereen weet wat plastic is; maar de “regeltjes” zijn: geen piepschuim, purschuim, brandvertragend behandeld plastic (wie weet dat?), delen van tuinstoeltjes, speelgoed en o gotspe netjes van sinasappels, uitjes etc zijn absoluut verboden! Alsof die container alleen bedoeld was voor het mislukte “PET plastic flesjes” inzamelingsproject van de verpakkingsindustrie. Daar hebben we nu gelukkig weer statiegeld voor, dat werkt WEL. Heb niet het lef om een stukje van 20cm verzinkte ijzeren buis, of een lege KIT-spuitkoker etc etc weg te gooien!
    KEEP IT SIMPLE, dan werkt het tenminste een beetje. SORTEER CENTRAAL. En dan die belachelijke groente-netjes: Een afvalscheidingsmachine moet “netjes-bestendig” zijn anders deugt het apparaat niet!
    Beste gemeente, kom uw burgers ook eens tegemoet: Tussen al dat plastic kun je makkelijk ook wat glas zoals lege glazen pojes van broodbeleg etc accepteren, die gaan echt niet stuk en zijn zeer goed te scheiden door het gewicht en de doorzichtbaarheid.
    En hopelijk gaat die querulante onvriendelijke moeilijk plaatsbare X van het afval-brengstation niet mee naar de nieuwe lokatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.