De provincie Noord-Holland geeft €76,4 miljoen voor woningbouw, zodat gemeenten woningbouwprojecten sneller van de grond te krijgen. Het geld gaat naar zowel kleinere projecten als naar integrale gebiedsontwikkelingen. Verder is er geld voor innovaties die versnelling van woningbouwplannen mogelijk maken. Provinciale Staten beslissen binnenkort over een voorstel voor de verdeling van deze middelen.

Dit budget is het grootste bedrag dat door de coalitie beschikbaar is gemaakt bij het coalitieakkoord.

Mooie slag

Volgens gedeputeerde Jelle Beemsterboer wordt met dit budget een grote bijdrage aan het versnellen van de woningbouw geleverd. “Veel mensen in Noord-Holland ondervinden de directe problemen van het woningtekort”, zegt hij. “Dat kunnen jongeren zijn die niet samen kunnen gaan wonen, of juist mensen die na een scheiding niet hun eigen weg kunnen vinden. Er zijn 191.000 woningen te kort die we voor 2030 willen bouwen in Noord-Holland voor al die mensen die een huis zoeken. Met dit bedrag kunnen we samen met onze gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars een mooie slag maken!”.

OV

Er komt €55 miljoen beschikbaar voor grote gebiedsontwikkelingen, voornamelijk bij OV-knooppunten waar de provincie zelf bij is betrokken. Hierbij kijkt de provincie naar woningbouw in samenhang met totale aanpak rond het OV-knooppunt, denk aan investeringen in de bereikbaarheid via openbaar vervoer en voorzieningen in het gebied. Maar ook hoe bewoners het beste ‘van deur tot deur’ kunnen reizen met het ov bij andere gebiedsontwikkelingen. Want een groot deel van de woningen (60%) wordt gebouwd bij een ov-knooppunt, zoals een bus- of treinstation.

Lokaal

€10 miljoen wordt beschikbaar gemaakt voor kleinere woningbouwprojecten van lokaal of regionaal belang. Bijvoorbeeld omdat ze bijdragen aan de woningbouwopgave, de leefbaarheid of aan doorstroming in de lokale woningmarkt. Deze projecten hebben bijvoorbeeld een concreet knelpunt dat weggenomen moet worden, of zijn kansrijk om bijvoorbeeld meer (betaalbare) woningen toe te voegen.

€11.4 miljoen wordt gereserveerd voor innovaties om de woningbouw verder te versnellen. Hier kan de provincie later nog besluiten hoe dit bedrag de grootste bijdrage kan leveren aan de woningbouw. Zo wordt getoetst of de provincie risico’s kan wegnemen bij de voorbereiding van projecten, zodat meer onderzoeken die nodig zijn voor vergunningen gelijktijdig kunnen starten. Ook zoekt de gemeente naar meer mogelijkheden om gemeenten te helpen die ambtelijke capaciteit te kort komen om nieuwbouwprojecten snel op te pakken.

Het geld moet zo goed mogelijk worden besteed. De provincie kijkt daarom samen met gemeenten naar de knelpunten in de woningbouw waar een financiële bijdrage kan helpen deze op te lossen. Het geld is een aanvulling op de andere instrumenten die Noord-Holland beschikbaar stelt om de woningbouw te versnellen.

1 REACTIE

  1. En wat zie ik dan op de foto? Prachtige en ook grote ėénsgezinshuizen van minimaal 8 ton per stuk. Die worden toch wel gebouwd en daar zit de meerderheid echt niet op te wachten. Zorg nou eens dat er flink wat aanleunwoninkjes goedkoop worden gebouwd, zodat mensen kunnen doorstromen, dan hebben starters ook een kans. En al die procedures? Waar een wil is, is een weg en om maar eens een bekende hoofdstedelijke wethouder te citeren; “ In gelul kun je niet wonen.”, maar blijkbaar vinden/vonden Raat en Gordon dat van wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.