Concurrentie met de ondergrondse containers voor textiel zit er volgens directeur Karine Emons van basisschool De Zwaluw in Nes aan de Amstel niet in. Daarmee was wethouder Frank Berkhout (Afval en Onderwijs) het volledig mee eens. Hij gaf daar vrijdagmorgen het startschot van de voor de lokale editie de landelijke ‘Textiel Race’, een educatief programma waaraan ook de St. Jozefschool en de Bloeiwijzer (voor speciaal onderwijs) meedoen. De drie scholen binden de strijd aan, maar er is ook een landelijke competitie.

In wezen dient de Textiel Race, net als geregeld de textiel legende organisatie Sympany, de duurzaamheid. Daar is het de landelijke op scholen gerichte organisatie Race Against Wace BV, die in de ene plaats na de andere wedstrijden organiseert, om begonnen. Daar doet De Zwaluw graag aan mee.

E-Waste

Emons vertelde dat eerder elektrische apparaten werden ingezameld door de scholieren uit de groepen 6, 7 en 8 in het kader van de actie E-Waste. Over zowel die als nu de Textiel Race krijgen de leerlingen uitgebreid les. Zij leren de keerzijde kennen van mooie jurken, spijkerbroeken en overhemden. Onder meer dat daarvoor de natuur in het gedrang komt en de werkzaamheden om die kleding in het buitenland te maken nou niet bepaald vriendelijk van aard zijn.

Eigenlijk komen beide acties op hetzelfde neer. Het gaat om de strijd tegen het weggooien en de voorkeur voor hergebruik. Leerlingen halen de spullen op en stellen die beschikbaar voor hergebruik. Zo te zien is dat met de Textiel Race iets eenvoudiger dan met elektrische apparaten. De scholieren zamelen in de buurt textiel in, maar herstellen ook zoveel mogelijk wat er kapot is ook. Men kan via Race Against Wace ook zijn postcode doorgeven en een afspraak maken wanneer de scholieren textiel komen ophalen.

Van weggegooide textiel wordt nu zestig procent niet hergebruikt. Dat is een doorn in het oog van wie circulaire economie en energiebesparing voorstaan. Van de wel ingezamelde textiel wordt ongeveer de helft hergebruikt, bijvoorbeeld via kringloopwinkels, en de rest gerecycled.

Consuminderen

Oud textiel een tweede leven geven, daar gaat het de deelnemende scholen aan de Textiel Race om. De plaatselijke actie in Amstelveen loopt tot 20 juni. Maar er zijn in andere plaatsen al eerder acties geweest en er komen er ook in de rest van het jaar. Op 20 juni wordt in elk geval duidelijk welke school lokaal heeft gewonnen.

Volgens Berkhout krijgen de schoolkinderen les in consuminderen en het effect van het maken van textiel op ons milieu. Inwoners kunnen dus textiel aanbieden die dan door schoolkinderen wordt opgehaald. Men kan dat melden bij www.textielrace.nl .

Restafval

De gemeente zegt dat Nederland koploper is in Europa op het gebied van textielinzameling, maar zo’n tien kilo per Nederlander wordt weggesmeten in restvuilcontainers om  verbranding tegemoet te gaan. Bijna de helft van al het textiel wordt al ingezameld, zegt de gemeente. Dat is het goede nieuws, maar wethouder Berkhout vindt het zonde dat andere helft in restafvalcontainers verdwijnt.  Overigens werd in Amstelveen vorig jaar zo’n 347.000 kilo textiel ingezameld via ondergrondse textielcontainers en wordt hergebruikt. “Daarmee besparen we maar liefst 3.600.000 kilo CO2 en 231.000.000 liter water”, zegt Berkhout. “Om mensen een idee te geven: dan gaat het om meer dan 4.600 grote tankwagens met water, een file van maar liefst 116 kilometer. Dit laat meteen zien
hoeveel het produceren van textiel  kost aan water, CO2 uitstoot, energie én grondstoffen.” Hij pleit ervoor textiel niet bij het restafval te gooien maar in bij een textielcontainer. De inhoud daarvan gaat naar Sympany. Op de website www.sympany.nl staat waar textielcontainers staan.

1 REACTIE

  1. Goede gebruikte en schone kleding kan ook op bepaalde tijden afgegeven worden bij de kledingbank. Het textiel dat wordt ingezameld via de kledingcontainers gebeurt door een organisatie die commercieel is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.