Het voormalige arboretum van de VU, een verzameling bomen, langs de Kalfjeslaan is opgeknapt. Inwoner Kees Kasse kwam met het initiatief en IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) plus gemeente voerden het uit. Dat was woensdagmorgen dus een kolfje naar de hand van wethouder Floor Gordon (Groen en Duurzaamheid), die het dan ook heropende. De 35 bijzondere bomen zijn voorzien van een naambordje met info en een wandelroute erlangs. Gordon onthulde het nieuwe ingangsbord en plantte een struik met de naam Wasgagel.

 Onbekend

 Volgens de wethouder Floor Gordon is botanische tuin met bomen uit alle delen van de wereld vrij onbekend. Zij sprak ook over de iets bekendere heemparken, die rijksmonument zijn. “We hebben niet alleen steeds meer aandacht voor ons culturele erfgoed maar herwaarderen ook ons groene erfgoed.” Het opgeknapte arboretum is een “geweldig initiatief’ vindt Gordon. “Het is aangedragen door een liefhebber van bijzondere bomen en daadkrachtig is opgepakt. Dat waardeer ik enorm en ik hoop dat velen de weg naar deze prachtige plek weten te vinden.”

Bomenwandeling

De bomenwerkgroep van de IVN heeft een rondwandeling van ongeveer vier kilometer gemaakt waar het voormalig arboretum onderdeel van uitmaakt. De wandelroute start bij de ingang van het park ter hoogte van Uilenstede 80 (parkstrook aan de Amstelveense zijde van de Kalfjeslaan). De wandeling is via een QR code op het ingangsbord op te roepen in de IVN natuurapp.

Soorten bomen

In het voormalige arboretum staan vele bijzondere bomen wat betreft soort, vorm en formaat. Voorbeelden zijn enorme Kustmammoetbomen, een Japanse esdoorn, groepen Hartjesbomen, verschillende soorten eiken, iepen, berken enzovoort, meldt ge gemeente. 35 bomen kregen een naambordje met daarop de Nederlandse, de wetenschappelijke naam en de herkomst ervan.

Vroegere arboretum

De bomentuin van de Vrije Universiteit (VU) was door gemeentelijk landschapsarchitect Chris Broerse aangelegd voor onderzoek. De VU heeft in 1990 de verzameling afgestoten en overgedragen aan de gemeente, die het is gaan beheren als bosplantsoen. Recent heeft de gemeente besloten om het als heemplantsoen te beheren. Dat betekent dat op een andere wijze wordt gesnoeid en er meer aandacht is voor de kruidenlaag.

1 REACTIE

  1. D66-wethouder Gordon staat altijd vooraan als er bomen geplant en tegels gewipt worden, maar D66 is wel medeverantwoordelijk voor het kappen van heel veel bomen langs de A9 en de Bovenkerkerweg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.