Dinsdag 23 april (17.00 uur) wordt min of meer officieel de 15.000ste historische foto geplaatst op de Beeldbank. Dat gebeurt in Museum Jan aan de Dorpsstraat, waar ook een expositie van de foto’s wordt gehouden.

Volgens cultuurwethouder Herbert Raat begon de gemeente in 2016 met de Beeldbank. “Extra aandacht voor onze geschiedenis is hard nodig, na de oorlog is er te veel gesloopt en waardevolle zaken in prullenbak beland”, schrijft hij op zijn persoonlijke website.

Duizendste

Museum JAN, voorheen Jan der Togt, was ook locatie, waar on 2017 de eerste duizend foto’s van de beeldbank werden gepresenteerd. Beheerder Dick Huijer van de beeldbank vulde die sindsdien aan met volgens Raat ‘mooi en indrukwekkend’ beeldmateriaal, de laatste jaren ook met video’s. Veel beelden komen van inwoners. “Wij worden regelmatig door hen benaderd, omdat zij niet willen dat hun foto- en/of videomateriaal verloren gaat door bijvoorbeeld een verhuizing of overlijden”, zegt Raat.

Een voorbeeld van een grote schenking is volgens hem een kast vol dia’s van Hein Koningen, oud hoofdopzichter van de gemeentelijke plantsoendienst en de drijvende kracht achter het groene erfgoed van Amstelveen. Wie grote of kleine schenkingen aan de beeldbank wil doen, kan gebruik maken van beeld-bank@amstelveen.nl.

Expositie
De historische Beeldbank Amstelveen levert volgens Raat een belangrijke bijdrage aan het overdragen van kennis en het behoud van de lokale historie. Vandaar ook de expositie in JAN. Daar zijn onder meer luchtfoto’s van Amstelveen van toen en nu te zien uit de jaren vijftig tot negentig, maar ook actuele foto’s.  De gemeente laat ook een aantal historische pentekeningen zien en glaskunst van de Amstelveense kunstenaar Ruud Benard. Raat nodigt op zijn website inwoners uit te komen op 23 april van 17.00 tot 18.30 uur. Aanmelden kan via een mail naar historie@amstelveen.nl. “Wees er snel bij, want vol = vol”, adviseert wethouder Raat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.