Negentien nationaliteiten namen dit weekend aan de Dutch Para Dance (DPD) deel, het internationale rolstoeldans-evenement. Er waren rond de tweehonderd deelnemers voor naar sportzaal De Meent gekomen, waar Frankrijk, Italië, Turkije, Nederland en alle andere deelnemende landen tafels hadden en daaromheen de dansers, van wie uiteindelijk Zuid Korea winnaar werd.

Voor dat land trad een koppel in twee rolstoelen op en daarna nog een koppel, waarvan er een rolstoeldanser was en een danser die met beide benen op de grond stond.

Burgemeester

Burgemeester Tjapko Poppens sprak de dansers op de zaterdag toe. Hij vergat  niet te zeggen wat men in Amstelveen allemaal kon beleven en zei het een eer te vinden dan ‘zijn’ stad onderdak mocht bieden aan het internationale evenement. Het was georganiseerd door de Stichting Rolstoeldansen Nederland, waarvan de in Amstelveen wonende Corrie van Hugten, een van de bekroonden tijdens het laatste Sportgala, voorzitter is (foto). Zij trad ook op als speaker tijdens het DPD. Volgens de burgemeester zijn alle dansers ook ambassadeurs van deze vorm van sport en amusement.

Tijdens de DPD werden alle dansen uitgevoerd, van tango tot quickstep en van pasa doble tot wals.

Sponsors

Een groot bord bij de ingang van de sporthal vermeldde alle sponsors die aan het DPD hebben meegewerkt, waarvan de gemeente volgens vicevoorzitter van de stichting, Jan Sepp, de grootste is. “Wij hebben nog wel sponsors nodig, want velen hebben nu minder overgemaakt dan eerder”, zei hij.

De DPD is volgens hem het grootste internationale rolstoeldansevenement ter wereld en vindt telkens plaats in het Paasweekeinde. Stichting Rolstoeldansen Nederland ( SRN) is opgericht op 19 augustus 1981 met de doelstelling het bevorderen van het rolstoeldansen in Nederland. Zij overkoepelt alle rolstoeldansgroepen, zowel recreatief als competitief. SRN organiseert opleidingen en studiedagen voor instructeurs en assistent-instructeurs in rolstoeldansen en bemiddelt bij workshops en demonstraties, faciliteert een landelijkwedstrijdcircuit voor rolstoeldansers in de diverse dansdisciplines en verstevigt onderlinge contacten zowel nationaal als internationaal door het organiseren van evenementen zoals dansdagen, congressen en teammatches.

Handicap

Dansen is volgens de stichting gezellig en een prima manier van bewegen, ontspannend en inspannend tegelijk. ‘Rustig of ‘wild’, recreatief, sportief, in de disco, bij een diner dansant, op wedstrijdniveau of bij ‘Dancing with the stars’. Dansen is een sociale activiteit: men danst met een partner of in een groep, op een feestje, waar men anderen, bekenden en onbekenden, ontmoet.’

Ook voor mensen met een handicap is dansen heel goed mogelijk, vindt de stichting. ‘Een van de vormen is rolstoeldansen.’ Tegenwoordig kijkt men niet meer zo vreemd op als een rolstoelgebruiker zich op de dansvloer begeeft, maar veertig jaar geleden was dat wel anders, meent SRN. ‘Rond 1980, toen overal op de wereld initiatieven ontstonden om ook als rolstoelgebruiker te gaan dansen, was de weerstand groot. Dansen doe je met je benen, dus als je niet kunt lopen, dan kan je ook niet dansen. Maar dansen is bewegen met muziek, dansen is emotie. En bewegen en emoties zijn niet aan je benen of voeten gebonden.’

Fabrikanten

Rolstoelfabrikanten streden ook om de nieuwe vorm van dansen door hun materiaal te verbeteren: De grote blauwe bakken werden lichte, wendbare, soms ronduit elegante rolstoeltjes. Hierdoor ging de aandacht steeds meer uit naar de rolstoelgebruiker en niet naar de rolstoel met een gehandicapte erin, zegt Sepp.

‘In de eerste jaren stroomde de dansvloer leeg, als een rolstoeldanspaar op een diner dansant zich tussen de dansenden mengde. Nu is men er al veel meer aan gewend.’

Papendal

In 2006 werden de Wereldkampioenschappen Rolstoeldansen, wegens het 25 jarig bestaan van Stichting Rolstoeldansen Nederland, in Nationaal Sportcentrum Papendal georganiseerd. Die wedstrijden werden gehouden onder auspiciën van het Internationale Paralympische Comité en Gehandicapten Sport Nederland. Ook zijn er nu wekelijks danslessen in ruim Nederlandse 150 plaatsen. In verzorgings- en verpleeghuizen en tijdens vakantie weken voor chronisch zieken en gehandicapten van verschillende organisaties is regelmatig een middag of avond ingeruimd voor een demonstratie rolstoeldansen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.