De antisemitische uitingen moeten ook in Amstelveen, met de grote Joodse gemeenschap, een synagoge en een Joods ziekenhuis, niet gekker worden. Dat vindt ook burgemeester Tjapko Poppens, die de vrouw bezocht heeft bij wie pro-Palestijnen aan de deur kwamen. ‘Kindermoordenaar’ riepen drie vrouwen een Jodin voor haar eigen huis toe. De verpleegkundige bij een Amstelveense zorginstelling, wier dochter in het Israëlisch leger zit, heeft aangifte gedaan.

Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is zij tot nu toe de enige in Amstelveen.

WO II

Maar de instelling blijft wel waakzaam, zegt zij. “Helaas hebben veel Joden momenteel last van het toenemend, steeds meer zichtbaar wordende, antisemitisme. Gelukkig is het nog niet eerder voorgekomen dat mensen zo geconfronteerd werden aan de deur. Hopelijk blijft het zo”, aldus het CIDI. De Amstelveense vrouw zegt dat de drie anderen voor het deur riepen dat zij een kindermoordenaar was. „Het voelt als in de Tweede Wereldoorlog toen de adressen van de Joden werden doorgegeven”, zegt zij in de Telegraaf.  “Ze zijn al ruim een maand met een heksenjacht bezig richting ons gezin, met dit bezoekje aan de deur als dieptepunt.” Er verscheen vorige maand van haar dochter, die dienstplichtig is, een filmpje online. Er zouden ook posters is de buurt zijn verspreid, compleet met naam en adres van de Amstelveense. “Personen zijn op mijn werk langs geweest met Palestijnse vlaggen. Ze liepen daar rond en zijn op zoek geweest naar mij,” zegt zij in de Telegraaf. Op dat moment was zij afwezig, maar collega’s en haar leidinggevende werden lastig gevallen.

Onacceptabel

De burgemeester beaamt dat het niet de eerste keer in dat de inwoonster werd lastig gevallen. Dat schrijft hij in een brief aan de gemeenteraad, als reactie op een brief van aan de raad van haar. De burgemeester beseft dat de Joodse gemeenschap is geschokt, waarmee hij zegt voortdurend in contact te staan. “Ik vind het onacceptabel dat een inwoner op deze wijze wordt geïntimideerd”, schrijft hij. “Het staat mensen vrij hun mening te hebben  over de situatie in het Midden-Oosten, maar dat rechtvaardigt op geen enkele manier het gebruik van agressie. Amstelveen is een diverse stad waar iedereen, ongeacht achtergrond, geaardheid of religie zich veilig en thuis moet voelen. Voor discriminatie en antisemitisme is in onze gemeente geen plaats.”

Volgens hem neemt ook de politie de zaak hoog op en doet zij onderzoek naar de toedracht van dit en eerdere incidenten. Sinds de oorlog in Gaza zijn zowel de gemeente als de politie extra alert, schrijft hij aan de raad. Ook is de politie vaker aanwezig in de betreffende wijk en dat geldt ook bij de komende herdenkingen.

Heksenjacht

Zowel de onkies bedreigde vrouw als het Centraal Joods Overleg (CJO) ervaart sinds 7 oktober een toename van antisemitisch geweld, met het incident rond het optreden van Lenny Kuhr als landelijk dieptepunt. De Amstelveense en het CIDI vinden dat een heksenjacht is begonnen op Joden. Volgens haar willen de mensen geloven wat zij horen. Haar dochter zit in het Israëlische leger sinds de aanval van de terreurorganisatie Hamas, die overigens in Gaza de overheid vormt (elk ministerie is van haar, red.). Het CIDI hoopt op strafvervolging van de daders. Iemand in Nederland kan volgens de organisatie niet verantwoordelijk worden gehouden voor wat elders gebeurt.

5 REACTIES

 1. Iedereen is in Nederland verantwoordelijk voor wat hij/zij in Nederland zegt, schrijft of doet. Dat geldt zowel voor pro- als voor anti-Israëlische stellingnemers.

  Wie de Israëlische massamoord op burgers van Gaza negeert, ontkent, goedpraat of zelfs steunt, mag daarop worden aangesproken, maar dan wel op een proportionele en fatsoenlijke manier. Anders escaleert de boel nog verder.

  Kritiek op Israëls wandaden en op Joodse vormen van racisme, is geen antisemitisme, want niet gericht tegen Joden om wat zij zijn, maar terecht gericht tegen verwijtbaar gedrag dat aan iedereen verweten zou worden.

 2. Aan alleen een boze burgemeester hebben we niet zo veel. Relevanter is wat er nu daadwerkelijk gaat gebeuren. Overigens vind ik de gekozen afbeelding bij dit artikel nogal ongepast.

 3. Bij het CIDI worden anti zionistisch geluiden heel vaak al uitgelegd als antisemitisch, maar daar is een heel groot verschil tussen.
  Het is trouwens totaal afkeuringswaardig om een ouder het gedrag van haar volwassen kinderen te verwijten. Als je dan zo pro Palestijns bent , ga dan daar naar toe om die mensen te helpen en ik denk dat je vanuit hier ook wel positieve zaken kunt verzinnen ipv bij iemand aan de deur te komen krijsen. Dat is zonder meer laf gedrag.

  Heel goed dat de burgemeester die vrouw bezocht heeft. Alleen ik blijf het gek vinden dat hij indertijd tegen die Stolperstenen leggen was. We zullen het maar op onwetendheid schuiven.
  Overigens heb ik niets van onze voormalige badmeester en burgemeester over de huidige extreme vormen van geweld die nu worden toegepast om Hamas op te rollen, waarbij al meer dan 30.000 doden zijn gevallen, terwijl ze terecht die aanval van Hamas direct veroordeelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.