Door een fout in de verdeling van geld uit het provinciefonds lopen Noord-Holland en Zuid-Holland miljoenen mis. Daardoor loop Noord-Holland een tekort op van ruim 75 miljoen en Zuid-Holland nog 25 miljoen meer.

De provincies vinden de financiële gevolgen van deze weeffout onacceptabel hoog en luiden de noodklok. Zij willen dat de beheerder van het fonds de fouten zo snel mogelijk repareert.

Inkomsten

De provincies zijn in belangrijke mate voor hun inkomsten afhankelijk van het door het Rijk uit te keren provinciefonds. Een verdeelmodel bepaalt de hoogte van de uitkering. Bij de introductie van het huidige model in 2016 zijn volgens Noord-Holland twee fouten gemaakt. Er is een scheve verdeling ontstaan met betrekking tot de verwerking van de kosten van de jeugdzorg en voor de kosten van het openbaar vervoer in Noord-Holland en Zuid-Holland. Beide provincies ontvangen daardoor een kleiner deel uit het fonds dan waar zij recht op hebben.

Aanpassing

Ze hebben in een brief aan de beheerder van het provinciefonds laten weten dat zij willen dat het Rijk de verdelingsfouten in het fonds voor hen repareert zolang er geen nieuw verdeelmodel is. Ook willen zij in gesprek met minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken.

Gedeputeerde Esther Rommel van Noord-Holland: “In de brief aan de fondsbeheerder doen wij twee voorstellen hoe beide verdelingsfouten binnen het huidige verdeelmodel kunnen worden opgelost. Er is haast bij. Elk jaar uitstel betekent dat de fout groter wordt. De effecten worden dus steeds moelijker te dragen. Ook vragen wij, gezien de opgelopen vertraging, om te onderzoeken of de financiële effecten uit het verleden gecompenseerd kunnen worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.