Steef de Jong maakte, op uitnodiging van de Toneelmakerij, de voorstelling ‘Rijnreisje,  die op maandag 1 april te zien is in de schouwburg voor iedereen die ouder is dan zes jaar.

De voorstelling is eigenlijk bewegend schilderij met tal van levensgrote pop up decors. Rijnreisje is van 10 februari t/m 23 april in de Nederlandse theaters te zien, de première was zaterdag 10 februari in De Krakeling te Amsterdam.

Zalmen

Het verhaal gaat over twee zalmen die in de Rijn stroomopwaarts zwemmen en  in Zwitserland te gaan paaien. Rijnreisje neemt het publiek mee op avontuur, een barre tocht van honderden kilometers, om via de belangrijkste rivier van Nederland prachtige mythen en verhalen te ontdekken. De reis voert langs het Waterdruppelballet, dat de ontstaansgeschiedenis van de rivier danst en de Hongerstenen, die zich alleen bij onheilspellend laag water laten zien. Voorbij de grootste waterval van Europa komt het tot een ontmoeting met Lorelei, de nijdige meermin die met haar prachtige zang schippers betovert.

In beweging

Maar de Rijn is in beweging. Onder de fantasierijke verhalen sluimert het gevaar van klimaatverandering, overbevissing en vervuiling. Zullen de twee zalmen ooit nog de oorsprong van de Rijn bereiken? Drie acteurs zingen, dansen en spelen alles: de zalmen, rivier, dorpen, steden, legendes, bewoners, toeristen, nimfen, boten, stenen, dieren, fabrieken, waterval en de zee.

Theatermaker

Steef de Jong (1983) is veelvuldig bekroond theatermaker en beeldend kunstenaar. Hij heeft er zijn missie van gemaakt om het genre operette nieuw leven in te blazen. Opvallend zijn de zelfgemaakte kartonnen decors van De Jong, die vaak op ingenieuze wijze weten te verrassen. Als levensgrote pop-up boeken ontvouwen zich zijn voorstellingen letterlijk voor de ogen van het publiek.

Steef de Jong over Rijnreisje: “De Rijn zegt zoveel over hoe het in de wereld gaat; over de economie,  of we goed samenwerken met elkaar en natuurlijk over het klimaat. Dat wil zeggen: het waterpeil, vervuiling en over de dieren die in en rond de rivier leven. Het is een fantastisch, sprookjesachtig en onuitputtelijk onderwerp om verhalen over te vertellen, ook voor kinderen.”

Podiumprijs

De jury van de Gieskes Strijbis Podiumprijs over Steef de Jong: “2023 is het echte doorbraakjaar van theatermaker Steef de Jong. Hij weet de wufte etiquette van een als stoffig en overbodig verklaard genre, de operette, op een creatieve en eigenzinnige wijze naar zijn hand te zetten en zeer actueel te maken. Met vaart en humor vertelt hij fantasievolle geschiedenissen in een bordkartonnen 3D- wereld, daarbij handig de kitsch omzeilend of inventief omarmend”.

Foto: Sanne Peper

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.