Krijgen de scholieren en jeugdigen in het algemeen, speciaal de vluchtelingen uit Islamlanden, voldoende kansen in Amstelveen? Dr. Carl H.D. Steinmetz van Expats en Immigrants BV betwijfelt het. Hij zei dat vorige week woensdag (14 februari) in het Keizer Karel College tegen raadsleden, die er een zogeheten ‘raadsgesprek’ hielden.

Steinmetz vertelde veel over zichzelf en dat hij door gesprekken met Nora Fakirni en Sahra Awad, beiden van de SP, alsmede met raadsgriffier Debby de Heus, in Amstelveen was terecht gekomen.

‘Witte mensen’

Behalve uit openbare bronnen (bijvoorbeeld dat er ruim 94.000 inwoners zijn, verdeeld over 142 nationaliteiten en meer dan de helft van  de bevolking een migratie achtergrond heeft) wist hij vrijwel niets over Amstelveen. Hij baseerde zich dan ook voornamelijk op zijn onderzoek in Amsterdam. Daaruit bleek, volgens hem, dat de inclusie niet zover reikt dat iedereen die hier woont een Nederlands staatsburger moet zijn, maar men de asielzoekers en statushouders ook  de taal en andere tools van hun moederland moet leren en daarin – op school bijvoorbeeld – les geven. De gemeente moet volgens het bureau van dr, Steinmetz een debat houden over de vraag of het met die kansen(on)gelijkheid wel goed zit. Een opleiding is een mensenrecht, benadrukte Steinmetz.  Van de ‘witte mensen’ is 67% hoog opgeleid van een van de niet-westerse kinderen 35%.

Tweederangs

Het kwam er eigenlijk op neer dat de Amstelveense bevolking er  niet meer uit ziet, zoals vroeger. Meer dan de helft bestaat uit vluchtelingen en expats, die Nederlanders moeten zich maar bij hun cultuur aanpassen, was eigenlijk de these van Steinmetz. Hij had dan ook de volgende aanbevelingen voor de raadsleden en eigenlijk voor alle Amstelveners: Zorg dat Amstelveen gaat werken aan representatieve afspiegeling bevolking bij instellingen en bedrijven (w.o. onderwijs, zorg en gemeente ambtenaren).

 • Zorg dat Amstelveen immigranten en vluchtelingen en mogelijk ook expats niet ziet als tweederangsburgers.
 • Zorg dat Amstelveen cultuur sensitief gaat werken. Dat is meer dan tolerant zijn jegens een andere afkomst, kleur, geloof en normen en waarden.
 • Zorg dat het Amstelveense onderwijs kinderen op school de kans geeft om de moederland talen te leren.
 • Organiseer democratische tegenkrachten voor het onderwijs. Nu functioneert mede medezeggenschapsraad niet afdoende, evenals de Toezichthouders. Een mogelijke tegenkracht is een moeder academie.
 • Betrek bij de scholen (PO, VO en MBO) opvoeders, leerlingen en studenten. Zet hen in als adviseurs.

3 REACTIES

 1. Volkomen knetter en al 40 jaar achterhaald. In Nederlands&Engels zal de oplossing moeten schuilen. Ook zullen ouders er doordrongen van moeten worden dat zij zich op bepaalde vlakken dienen aan te passen, zoals bijvoorbeeld de taal en dat ze daar zelf gedeeltelijk verantwoordelijk voor.
  Wat de moedertaal betreft, dat zal voor iedereen verschillend liggen. Ik ken expats die hier al 10 jaar wonen en nog geen woord Nederlands spreken. Dan ben je een dombo.

 2. Volgens dr. Steinmetz moet men asielzoekers en statushouders ook de taal en andere tools van hun moederland leren. Grappig, die ‘tools’.

  • Ach , meestal zijn dit ook profeten die ook brood eten. Jammer genoeg in mijn carrière als schoolmeester ben ik er diverse tegen gekomen, beslist niet allemaal maar toch veel. Het onderwerp is wel belangrijk en verdient niet om doodgezwegen te worden, zoals in bepaalde kringen gebeurt. Dat is namelijk ook slecht voor onze economie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.