De gemeenten verbiedt, op basis van een vorig jaar per 1 januari al van kracht geworden wet, absoluut gebruik van lachgas en in het bijzonder lachgascilinders te gooien in ondergrondse containers wegens explosiegevaar in afvalcentrales en de miljoenen euro’s schade die dat oplevert.

Hoewel een landelijk verbod geldt, meldt de gemeente dat het nog steeds illegaal wordt gebruikt.

Gedumpt

Lachgas zit verpakt in zogenaamde lachgascilinders, die na gebruik gedumpt worden. Dit levert grote problemen op in de verdere afvalverwerking. De gemeente waarschuwt inwoners daarom om in ieder geval geen lachgascilinders in ondergrondse afvalcontainers te gooien. Deze cilinders ontploffen namelijk in de ovens waar al het afval uit de ondergrondse containers wordt verbrand. De ovens moeten vervolgens stil worden gelegd en schoongemaakt. Dat is een kostbare zaak. De kosten kunnen naar schatting oplopen tot 1 of 1,5 miljoen euro en landelijk tot tientallen miljoenen.

Hogere heffing

Op termijn wordt die kostenpost verrekend in de afvalstoffenheffing van inwoners, zegt de gemeente. Die doet, om deze gevaarlijke ontploffingen te voorkomen en de kosten voor inwoners laag te houden, een dringend om de lachgascilinders op de enige juiste manier zich te ontdoen van de cilinders. Die is: Brengen naar het Afvalbrengstation op bedrijventerrein Legmeer. Naast een ondergrondse afvalcontainer worden de cilinders ook wel geplaatst. Wie dat ziet wordt gevraagd een melding te doen via de FIXI-app, zodat de gemeente de lachgascilinders op. Alle ondergrondse restafvalcontainers krijgen een opvallende rode sticker, waarmee zij wijst op het feit dat lachgascilinders niet in ondergrondse restafvalcontainers mogen. Lege slagroompatronen, die ook lachgas bevatten, mogen wel bij het restafval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.