De gemeente houdt er wel rekening mee dat de Bewonerscommissie van de buurtschap en de Dorpsraad opnieuw naar de Raad van State (RvS) lopen om de bouw van twee villa’s op de grond van het voormalige café De Zwarte Kat tegen te houden. Dat deden zij eerder en wonnen in die zin het proces dat die Raad het betreffende bestemmingsplan, vastgesteld door de gemeenteraad, naar de prullenmand verwees. Er had volgens de RvS eerst een ontheffing aan de Provincie Noord-Holland moeten worden gevraagd om aan  het landelijk karakter, zoals in verordening van haar staat, te ontkomen.

Er was toen sprake van drie villa’s. Volgens de ontwikkelaar Zuiver Vastgoed zou het oorspronkelijke bouwplan moeten worden uitgevoerd en zou, bij één villa minder, het plan financieel n iet meer haalbaar zijn.

Geen initiatief

De voor Ruimtelijke Ordening verantwoordelijke wethouder Floor Gordon zegt dat de gemeente niet over de financiële haalbaarheid van een plan gaat. “De gemeente toetst een initiatief aan wenselijkheid en inpasbaarheid,” zegt ze. En over de vraag waarom de gemeente, die volgens de Bewonerscommissie samen met de ontwikkelaar de bouw nu van twee villa’s wil doordrukken: “Wij hebben nog geen nieuw initiatief ontvangen. De ontwikkelaar heeft wel bij de gemeente en de bewoners te kennen gegeven op twee woningen te studeren. Daartoe diende op 14 februari een overleg met de gemeente, de ontwikkelaar en een vertegenwoordiging van de Dorpsraad en de bewonerscommissie van de Dorpsraad.”

Op dit moment is een verzoek om ontheffing bij Noord-Holland volgens haar nog niet aan de orde. Overigens kon de bouw van drie woningen volgens de Provincie helemaal niet doorgaan. “Wij menen dat met de bouw van drie woningen sprake is van verdere verstedelijking van het landelijk gebied”, scheef zij aan B en W. “Met de realisatie van de drie woningen neemt het bebouwd oppervlak toe en wordt het bebouwingslint aan de Amsteldijk Noord uitgebreid. Het bouwplan past niet binnen de instructieregels van artikel 6.9 Omgevingsverordening NH2O2O en voldoet ook niet aan het doel van dit artikel.”

Niet ter discussie

Provinciale Staten kozen volgens Noord-Holland bewust voor een lintbebouwing langs de Amstel. “Deze keuze staat wat ons betreft niet ter discussie, ook niet voor de betrokken locatie.” Overigens staat er nu al één huis bij het café, dat gesloopt zou worden en opnieuw gebouwd, naar ontwerp van Hoogeveen Architecten in Amstelveen. Of daar een tweede bij komt is dus de vraag.

Eerder was de BC vooral kwaad omdat het gebied langs de Amstel door de gemeente ‘stedelijk’ werd genoemd terwijl het altijd in haar visie ‘landelijk’ was geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.