Dit jaar en de komende twee jaren besteedt de gemeente onder het motto ‘de mens zien’  zes ton aan mensen die lijden aan dementie. Vorig jaar was dat nog een ton. Maar in Amstelveen neemt het sterk toe en zij blijven langer thuis wonen. “Daarnaast nemen de personeelstekorten in de zorg toe”, zegt wethouder Marijn van Ballogooijen van zorg in het voorwoord van een nieuw actieplan om steun aan dementerende inwoners en hun mantelzorgers te  versterken.

Een belangrijk uitganspunt is daarbij volgens de wethouder dat niet alleen de patiënt ziet, maar vooral ook de mens.

Tweeduizend nu

Bij de presentatie van het plan in de schouwburg (met een film) zei Van Ballegooijen dat nu in de gemeente er nu ongeveer tweeduizend dementerenden zijn. Maar dat aantal loop volgens het actieplan op tot 3200 in 2050. Een op de vijf mensen krijgt dementie, waarvan 70% de ziekte van Alzheimer.  Dat legt een zware druk op hun naasten als mantelzorgers, van wie 46% dag en nacht zorgt. Van de zes ton wordt jaarlijks 30 mille naar schatting besteed aan de uitvoering. Dit jaar is en € 210.000 beschikbaar voor het maken van Amstelveen ‘dementievriendelijk’. De volgende twee jaren is daarvoor een ton beschikbaar. Naar mantelzorhondersteuniong gaat veertig mille en de komende twee jaren minder (in 2026 nog 25 mille). Overigens kost nu ondersteuning van het vervullen van  sociale rollen 250.000 euro, dat stijgt de komende twee jaren tot jaarlijks € 350.000.

Taak

“Het is onze belangrijke taak als gemeente om mogelijk te maken dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen blijven doen waar zij gelukkig van worden. En ondersteuning krijgen bij het vervullen van sociale rollen die voor hen van betekenis zijn”, zegt de wethouder. “Als vader, als oma, als vrijwilliger, als deelnemer aan een ontmoetingsgroep, etc. En om mantelzorgers te ondersteunen in hun zorgtaken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.