Niet drie maar twee villa’s moeten er nu komen op de grond van het voormalige café De Zwarte Kat. Dat vinden zowel gemeente als de ontwikkelaar Zuiver Vastgoed, naar woensdag bleek. De bouwplannen stuiten op fel verzet bij de Dorpsraad Nes aan de Amstel en de Bewonerscommissie (BC) De Zwarte Kat, een buurtschap. Beide organen wilden het gebied langs de Amstel ‘landschappelijk’ houden.

Overigens gaf ook de provincie geen ontheffing voor bouwen in een volgens haar landschappelijk gebied.

Oorspronkelijk plan

Eerder zei Zuiver dat er aan het oorspronkelijke plan van drie villa’s niets moest veranderen. Als er een villa aan ontbrak zou volgens de ontwikkelaar het bouwplan financieel niet haalbaar zijn. De Raad van State haalde een streep door het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan en oordeelde dat een ontheffing had moeten worden aangevraagd bij de provincie. Er was een proces bij de RvS aangespannen door de Bewonerscommissie, met steun van de Dorpsraad. “De gemeente en de ontwikkelaar houden nu vast aan het oorspronkelijk plan minus één woning”, zegt voorzitter Jan van Schaik van BC. Ook de Dorpsraad heeft laten weten zich ernstige zorgen te maken over het ‘dossier Zwarte Kat’. Voorzitter Henk Boelrijk schreef dat aan wethouder Floor Gordon. Het is niet duidelijk of de provincie tegen twee villa’s geen bezwaar heeft.

Bewoners buiten spel?

Gordon kreeg een mail van secretaris Walter Boer van de BC De Zwarte Kat, waarin hij onder meer zegt dat de Raad van State het oorspronkelijke bouwplan ondubbelzinnig van tafel is geveegd en het plan een grove aantasting zou zijn van uniek landschap. Daar was de provincie Noord-Holland het blijkbaar mee eens. Omdat Gordon de Amstelscheg een warm hart toedraagt, lijkt het Boer zinnig te wijzen op de zorgen van de Dorpsraad. De gemeente wil doorgaan met de villabouw, zij het twee in plaats van  drie kapitale huizen, inclusie de verantwoordelijke wethouder Gordon, constateert de BC. De gemeente moet met een schone lei beginnen ‘en niet aan de hand van de commerciële vastgoed ontwikkelaar meelopen’, schrijft Boer.  “Wie bepaalt hoe de Amstelscheg er uit gaat zien? Kan toch niet zo zijn dat we dat overlaten aan de vastgoed ontwikkelaars en dat de bewoners buiten spel gezet worden.”

De BC vindt dat er mogelijk maatschappelijke en politieke druk nodig is om een aanval op de Amstelscheg, waarvan Gordon naar haar zeggen een voorstander is, tegen de houden.

4 REACTIES

  1. Dus wat doet Zuiver nu? Ze bouwt nu 2 villa’s van elk 150m2 ipv 3 van 100 en de gemeente weet natuurlijk van niets. 😂😂 Zo doen wij dat hier in Amstelveen.

  2. Zij maakten van hun hobby hun beroep zonder het vak te beheersen en de maatschappelijke consequenties van hun doen en laten te beseffen. Zonder oppositie en zonder een kritische pers krijgen zij geen tegenspraak en is er dus geen tegenwicht. Zo kunnen zij lekker doorrommelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.