Op een braakliggend terrein aan de Maccabiadelaan komen 41 woningen voor mensen die zorg nodig hebben. Die plannen hebben althans de gemeente en corporatie Eigen Haard. Maar de eerste vijf jaar worden zij gebruikt als huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen die nu in hotels zitten. Op dinsdag 27 februari is er een inloopavond over op de gemeentewerf aan Escapade 2.Pas daarna komen zij beschikbaar als sociale (zorg) huurwoningen.

 Opvang

Wethouders Adam Elzakalai (Wonen) en Floor Gordon (Ruimtelijke Ordening) zijn het erover eens dat Amstelveen een grote behoefte heeft aan sociale huurwoningen. Ook voor mensen die zorg nodig hebben. Door de woningen eerst in te zetten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en dan voor mensen met een zorgbehoefte, draagt het toekomstige wooncomplex bij aan beide maatschappelijke opgaven, zeggen zij.

Intentie

Nieuw is de bestemming overigens niet. Het bestemmingsplan geeft voor het gemeentelijk perceel aan de Maccabiadelaan en Marathonlaan al ‘Wonen-Woonzorg’ aan, maar tot nog toe was daar niets van gekomen. Op dit moment wordt de grond gebruikt als tijdelijke overloopparkeerplaats voor bezoekers van sportverenigingen aan Escapade. Eigen Haard en de gemeente onderzochten de mogelijkheden om woningen er te realiseren, zegt de gemeente. En dinsdag, tijdens de vaste collegevergadering, namen B en W een besluit hierover. Binnenkort wordt de intentieovereenkomst met Eigen Haard ondertekend.

 Prefab

Het plan is, behalve de woningen, er ook één gemeenschappelijke zorgruimte te plaatsen. Dat is toegestaan op basis van een reguliere omgevingsvergunning. De woningen zijn naar verwachting medio 2025 gereed, omdat men kiest prefab woningen, die sneller klaar zijn dan bij traditionele bouw.

Hotels tijdelijk

Sinds maart 2022 vangt de gemeente vluchtelingen uit Oekraïne op in hotels en biedt hun de noodzakelijke maatschappelijke en zorgvoorzieningen. De gemeente zoekt alternatieve tijdelijke opvanglocaties, omdat opvang in hotels per definitie van tijdelijke aard is en relatief kostbaar. Het gaat om vluchtelingen die al in Amstelveen verblijven, hier in veel gevallen werken en waarvan de kinderen naar school gaan.

Experts van zowel de gemeente als Eigen Haard zijn er op de inloopavond om vragen te beantwoorden. Ideeën en wensen van omwonenden worden, waar mogelijk naar het oordeel van de gemeente, meegenomen in aanloop naar de vergunningsaanvraag. Omwonenden worden ook per brief uitgenodigd. Kijk voor meer informatie over het project op: www.eigenhaard.nl/macabiadelaan

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.