Eindelijk gaat blijkbaar gebeuren waar Actief voor Amstelveen al jaren over zeurt. Woningcorporatie Eigen Haard bouwt op het terrein aan de Kalkbranderij, hoek Bovenkerkerweg / Zetterij, 97 tijdelijke (en kleine) sociale huurwoningen, zogenaamde units. Nadrukkelijk buiten de media hebben de gemeente en Eigen Haard, de corporatie waarvan de organisatie volgens een woordvoerder van Brentano geen doorkomen aan is, maandag een contract getekend.

De woningen zijn bestemd, meldt een persbericht achteraf, voor wie urgent woonruimte nodig heeft, vooral jongeren die van daaruit kunnen doorstromen naar een permanente woonplek. Voor die jongeren worden 61 woningen gereserveerd.

Oekraïners

De gemeente gaat 36 woningen huren van Eigen Haard voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen die nu in hotels verblijven.

Het te bouwen wooncomplex zal bestaan uit drie gebouwen met bijbehorende fietsenstallingen. Op dit moment vinden de voorbereidende grondwerkzaamheden plaats. Het is de bedoeling dat de bouwwerkzaamheden starten op 4 maart. Naar verwachting kan het eerste woonblok in september in gebruik worden genomen door de Oekraïense vluchtelingen. De twee bouwblokken met jongerenwoningen worden, als alles volgens planning verloopt, opgeleverd eind november zodat zij nog voor de kerst in hun nieuwe woning zitten.

Behoefte

Wethotuder Adam Elzakalai van o.a. wonen tekende namens de gemeente en bestuurder Arco Groothedde namens Eigen Haard de erfpachtovereenkomst en de samenwerkingsovereenkomst voor een periode van 15 jaar. Adam Elzakalai is verheugd dat het project nu vaart krijgt en de bouwwerkzaamheden binnenkort starten. “Er is een grote behoefte aan betaalbare woningen voor jongeren in Amstelveen. Daarom zijn wij blij met de start van de bouw van sociale huurwoningen voor Amstelveense jongeren op deze locatie. Het is ook goed dat een deel van de woningen tijdelijk beschikbaar is voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen die nu in hotelkamers wonen. Overigens bouwt Eigen Haard we liever direct goede permanente woningen, zegt Groothedde van die corporatie. Maar hij vindt verplaatsbare woningen op deze plek is een goede oplossing.

Opvang hotels

De opvang van Oekraïense vluchtelingen in hotels was bedoeld als tijdelijk en is relatief duur, zegt de gemeente. Daarom zoekt zij alternatieve opvanglocaties. De woningen op de Kalkbranderij bieden basisvoorzieningen die de hotelkamers, waar de Oekraïense vluchtelingen sinds maart 2022 verblijven, niet bieden; zoals de mogelijkheid zelf te koken. De vluchtelingen zijn in veel gevallen aan het werk en hun kinderen gaan hier naar school. Als de opvang van Oekraïense vluchtelingen niet meer nodig is, gaan partijen met elkaar in overleg over het gebruik van de woningen door een andere groep Amstelveense woningzoekenden.

In Noord Holland werken aannemers en woningcorporaties samen om betaalbare woningen te grotendeels in de fabriek te bouwen. Voor de Kalkbranderij zijn de woningen van MOOS geselecteerd. De voortgang van het project is te volgen op www.eigenhaard.nl/kalkbranderij.

Foto: alleen pers ontbrak in het grote gezelschap

1 REACTIE

  1. Tja, nu kan het plotseling wel snel als is gebleken dat die opvang in hotels wel erg duur blijkt te zijn.
    Dat wederom jongeren achteraan de lijst komen te staan mag in onze VVD-gemeente de pret niet drukken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.