Met 142 nationaliteiten in Amstelveen, waar de gemeente trots op is, lijkt het mij niet vreemd dat je allerlei talen hoort spreken en heel soms Nederlands. In mijn flat kan ik mij moeilijk verstaanbaar maken, hoewel sommige bewoners Engels spreken, zij het de een gemakkelijker dan de ander. De voorzitter van de VVE bediende zich al eens van die taal om iets uit te leggen.

Minder dan de helft (48%) van de inwoners van deze gemeente heeft een Nederlandse achtergrond. De rest komt uit die andere 141 landen.

Japan

Ongeveer een kwart van de bevolking heeft geen Nederlands paspoort en 7700 inwoners komen uit Indië, Japan en Turkije. De Indiërs vormen met zo’n vijfduizend mensen de grootste gemeenschap, waarvoor jaarlijks het Diwali festival wordt georganiseerd, waar men nauwelijks Nederlanders ziet. Volgens het gemeentebestuur mengen zich culturen daar, maar dat is klinkklare onzin. Het is alleen Japanners min of meer gelukt.

Vergeten

 Die bijna tweeduizend Marokkanen moeten de in Amstelveen geborenen die op een sociale huurwoning wachten maar vergeten, evenals vrijwel dezelfde aantallen mensen uit de voormalige Sovjet-Unie en China komen, bijna zesduizend Aziaten en de ruim drieduizend Afrikanen. Ach, er zijn buiten de Nederlandse nog 141 nationaliteiten, die voor vele duizenden inwoners zorgen, dus waar maken wij en alle woningzoekenden zich druk om. Zolang expats nog een huis kan worden geboden voor een huurprijs die ver boven die van de sociale huurwoning ligt, is er in wezen weinig aan de hand. De lokale economie draait voor een fors deel op die buitenlanders en de ligging vlak bij Schiphol van de gemeente trekt internationale bedrijven aan.

Luchthaven

De Amstelveners kunnen wel klagen over die luchthaven, maar al het water van de Amstel wast niet weg dat zij daarvan afhankelijk zijn. Zonder Schiphol was deze gemeente nooit aan die 142 nationaliteiten gekomen, denk ik. De buitenlanders vormen met elkaar meer dan de helft van de bevolking. De tijd is voorbij dat alleen welgestelde Amsterdammers langs de Amstel kwamen wonen. Maar de gemeente is trots op het internationale karakter ervan. Daarom zijn het modieuze janken over Schiphol – zoals van vooral vrouwelijke raadsleden – niet meer dan een doekje voor het bloeden. Eigenlijk hoor ik dat al meer dan een halve eeuw….

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.