Wie als oudere in Amstelveen in een ‘trappenportiek’ woont en vereenzaamt, omdat hij of zij jaren geleden op een hoge verdieping terecht kwam – met een (toen) groot gezin – maar nu de trappen niet meer kan nemen, moet voorlopig in die sociale huurwoning blijven. Dat vinden blijkbaar corporatie Eigen Haard en gemeente.

Een beroep doen op de ook door Eigen Haard gepromote regeling ‘Van groot naar beter’ heeft geen enkele zin. Die regeling geldt niet voor flats, alleen voor eengezinswoningen.

Begrip

Een (na schorsing ingetrokken) motie van raadslid Emiel Sjaardema noch diens schriftelijke vragen om er eindelijk wat aan te doen, hadden tot nu toe geen enkele zin. Er kwam uitgebreid antwoord op die vragen, maar niet of men snel met een regeling daarvoor komt. Geen van de medewerkers van Eigen Haard kan – nadat huurders minimaal drie kwartier aan de telefoon hebben gehangen – uitleggen wat ‘Van Groot naar Beter’ precies betekent. Een jongere medewerker begreep het zelf ook niet, toen een bewoonster van een portiek aan de Rembrandtweg hem vroeg waarom zij niet naar een lagere (en kleinere) woning, die acht maanden heeft leeg gestaan, mocht en kwam tot de mededeling dat het best iemand van de gemeente kon bellen. Hij begreep niet waarom de ‘Van Groot naar Beter’ regeling niet voor appartementen geldt.

Dat begrijpt wethouder Adam Elzakalai wel. Hij biedt in de beantwoording van de schriftelijke vragen van Sjaardema enig perspectief op een nieuwe verordening in de gemeente al zal die, omdat ambtelijke molens traag malen, nog wel voorlopig weg blijven.

 Wirwar

Overal waar Eigen Haard actief is wordt de corporatie met een wirwar van regelingen geconfronteerd die zij voor de gemeenten uitvoert. In Amsterdam is bijvoorbeeld een ‘van hoog naar laag’-regeling van kracht, die aan de Rembrandtweg uitkomst zou bieden. Maar Amsterdam heeft nu eenmaal nu eenmaal meer portiekwoningen dan Amstelveen, blijkt uit de beantwoording van Elzakalai.

“In de regio Amstelland-Meerlanden is ervoor gekozen te werken met de van Groot naar Beterregeling”, schrijft hij. Dat beleid is totaal anders dan bijvoorbeeld de regeling 65+ verhuisvoordeel waarvoor men in Zaanstreek-Waterland koos en waarnaar Sjaardema verwees. Het verschil is dat de “Van Groot naar Beter’-regeling, die niet speciaal op ouderen is gericht, waar de ‘Van hoog naar laag’- en de ’65+ verhuisregeling’ dat wel zijn.  De wethouder heeft over de kwestie een zgn. ‘raadsgesprek’ over de kwestie geregeld op woensdag 6 maart. “Over de exacte kaders gaan wij spoedig het gesprek aan met Eigen Haard”, schrijft de wethouder Elzakalai aan de fractie van 50Plus.

Prestatie

Intussen wil de gemeente wel de ‘Van Groot naar Beter’ regeling naar zij zegt verbreden. En in de in oktober door de gemeenteraad vastgestelde Woonvisie 2023-2030 staat dat volgens de gemeente de doorstroming van ouderen naar een passende woning moet verbeteren. Kennelijk behalve als het een appartement zonder lift betreft. Maar over de uitvoering van de visie zeggen B en W nog met de raadsleden te willen praten.  On elk geval komen er nieuwe zogenoemde ‘prestatieafspraken’ met Eigen Haard en de bewonersraad Amstelveen, die telkens voor drie jaar worden vastgesteld.

Ontstemming

Intussen geven kennelijk niet alle wethouders van de coalitie Eigen Haard het voordeel van de twijfel. Op het gebied van  de Ruimtelijke Ordening heeft wethouder Floor Gordon (D66) nog wel een appeltje met de corporatie te schillen, zo bleek vorige week bij een schouw aan de Laan van de Helende Meesters. Daar bleken enorme hoogteverschillen slechts met een trap de overbruggen, terwijl er een concentratie is van ouderen en gehandicapten, die onder meer in Mozaïek (Tweede Thuis), Belmonte (Brentano) en Belvérdère (Eigen Haard) zijn gehuisvest. Een vreselijk ongeluk met een der gehandicapten was de er de oorzaak van dat de wethouder kwam kijken hoe het stond met de bereikbaarheid. Er is door Eigen Haard een buitenlift aangelegd, waarop de door vrijwel iedereen gebruikte rolstoelen en rollators kunnen worden geplaatst, maar dat nis levensgevaarlijk, omdat de hekken ter beveiliging niet werken; zodat men van de lift kan vallen. Medewerker De Goeij van Brentano zei dat hij al verschillende keren heeft geprobeerd bij Eigen Haard de situatie veiliger te maken. “Maar je komt er niet doorheen”, zei jij over de organisatie van Eigen Haard. Uitgerekend Eigen Haard werd niet bij de schouw vertegenwoordigd, waarover ook Gordon haar mateloze ontstemming liet blijken.

Gebrek aan begrip is ook de ervaring van de bewoonster van een woning aan de Rembrandtweg. “Ik hang geregeld drie kwartier aan de lijn en krijg dan iemand aan de lijn die het ook niet begrijpt. Ik wil gewoon lager wonen, naar een woning die vrij kwam, terwijl ik een groter appartement achterlaat. De laatste keer dat opperde kreeg ik de mededeling dat mijn  profiel daarvoor n iet een aanmerking kwam, maar wat er aan dat profiel mankeerde wist ook weer niemand.”

Zooitje

 Kortom: Bij de corporatie Eigen Haard heeft men van enige klantvriendelijkheid nooit gehoord. Daarom startte het CDA in de gemeenteraad ook een meldpint voor klachten, waarvan men er in no time ruim honderd van huurders had. Uit de door 50 Plus ingediende motie meende de wethouder te hebben gelezen dat het om koophuizen, terwijl het woord ‘koop’ in het hele stik niet voorkwam.

De these ‘Van Groot naar Beter’ is tot nu tie een lacher en volgens Elzakalai ook niet op ouderen gericht. Na acht maanden wordt het appartement aan de Rembrandtweg eindelijk verhuurd. Er was tenminste een bezichtiging, waarheen ook de bewoonster van de grote woning ging. Zij stelde woningruil voor, waarop een der gegadigden uit Amsterdam-Zuidoost haar woning bekeek en daar alles voor voelde. “Maar je moet minstens een jaar een jaar in een woning zitten om die te kunnen ruilen”, weet ze. Met wetten en verordeningen is de overheid goed. En Eigen Haard verschuilt zich daarachter, al weet niemand van de medewerkers de huurders uit te leggen hoe die in elkaar zitten….

2 REACTIES

  1. Wij met 4 kamer flat willen ook van groot naar beter… 60+ zijn we… beiden afgekeurd ..een buurvrouw die ons wil doodsteken en samen met een vriendin mij probeerde dood te rijden… wat zegt EIGEN HAARD … u heeft pech maar als u reageert tegen uw buurvrouw dan zetten wij u het huis uit !?!?!? … de gemeente Amstelveen WEIGERT een urgentie af te geven aan ons… EIGEN HAARD en GEMEENTE AMSTELVEEN te triest voor woorden…

  2. Toch te idioot voor woorden van zowel EH als de gemeente. Alle twee schijnen niet beseffen dat ze er zijn voor de bewoners en niet voor de regels. Wij plachten dit zorg op maat te noemen en het geeft ook nog de gewenste doorstroming. ( wat in de praktijk dus een loos woord blijkt te zijn.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.