Het zogenaamde restaurant BijKlaasje van Brentano aan de Oranjebaan – officieel aan de Klaasje Zevensterstaat 209 – gaat voor ruim de helft van de week dicht. Het restaurant was het argument voor ouderen een reden er te gaan wonen in een speciale ouderenwoning.

Overigens heeft het vroegere zorgcentrum alle grond verkocht en huurt daar alleen nog één woontoren van de corporatie Woonzorg Nederland voor dementerenden in een zogeheten gesloten afdeling.

Flats

De rest van de torens zijn ouderenwoningen en waar eens de aanleunwoningen van Brentano stonden, staan nu koop- en huurflats die ook huisvesting bieden aan jonge gezinnen. Nadat enkele maanden geleden werd aangekondigd dat het restaurant van 1 januari af in de weekends gesloten zou zijn, als sommige ouderen hun kinderen er ontvangen, is het nu ook op maandag dicht. Dinsdag is de langste dag qua opening, omdat er ’s morgens gymnastiek en ’s middags een spelletjesmiddag is, beide voor ouderen. Die dag is het restaurant open van 09.30 tot 18.30 uur. Om half zeven ’s avonds sluit het elke dag. Het gaat donderdag en vrijdag pas om twee uur 14.00 uur open en woensdag om 11.00 uur.

Einde

“Dit is het begin van het einde”, zegt een trouwe bezoeker. Hij kon wel eens gelijk hebben, want financiële redenen waren volgens directeur Angelique Schuitemaker van Brentano de oorzaak van zowel inkrimping van de openingstijden als de grondverkoop. Er is een huurcontract voor de restaurantruimte die nog ruim twee jaar duurt. Ouderen zeggen onder elkaar dat het daarna einde verhaal is.

Men kan er nu al niet  á la carte eten. De koks zijn weg en men kan er vrijwel alleen nog het dagmenu krijgen (á € 11,55), een maaltijd die wordt aangeleverd door Holland Food Services en door een dienstdoende kracht via een magnetron wordt opgewarmd. ‘Convenience food’ noemt men dat. Het is nog alleen verkrijgbaar op vier dagen dus. Het was de bedoeling van BijKlaasje een buurtrestaurant te maken, maar dat is in wezen niet gelukt, omdat iedereen die in de buurt moet werken onmogelijk iets kan met een restaurant dat om half zeven sluit en waar men om vijf uur aan de dis moet.

Seniorenwoningen

Ooit werd Brentano aan de Klaasje Zevenster gebouwd voor de bejaardenzorg. Daarbij waren aanleunwoningen. Het Huis aan de Poel was toen nog van de Stichting Bejaardenzorg Amsterdam (SBA), die eerst Brentano overnam en later het aan de Rembrandtweg gelegen en tot de Hervormde Gemeente behorende Nieuw Vredeveld. De SBA ging als snel Brentano heten, zo bleef in elk geval de afkorting SBA bestaan, zij het dan dat de B voor Brentano stond. De voormalige verzorgingscentra zijn allemaal verpleeghuizen geworden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.