Kunnen vijftien jongeren die er worden uitgegooid niet nog een paar maanden in het voormalige woonzorgcentrum Olmenhof blijven wonen, als dat naar Oekraïense vluchtelingen gaat? Dat vraagt de fractie van Actief voor Amstelveen in de gemeenteraad schriftelijk aan B en W. Volgens raadslid Gonnie van Rietschoten strijkt het college dan zijn hand over het hart.

De fractie vindt het overigens juist dat de Olmenhof plaats gaat bieden aan Oekraïners die al lange tijd in een hotel wonen.

Woonzorg

Maar AVA-raadslid Gonnie van Rietschoten ziet daar wel een schril contrast in met de Amstelveense jonge bewoners die nu hun huisvesting moeten verlaten. “Het is toch niet van deze tijd deze mensen gewoon in de steek te laten”, zegt ze. “Er wordt helemaal niets voor hen gedaan”. Volgens zouden de vijftien er in elk geval tot 2 oktober 2025 moeten blijven, de einddatum van het huurcontract dat de gemeente sloot met eigenares Woonzorg Nederland.

Kosten

Ook over de kosten heeft de fractie vragen. Bijvoorbeeld of Woonzorg meebetaalt aan het ‘opknappen’ van het pand en of B en W de verzekering kunnen geven dat niet de sloop en nieuwbouw van de Olmenhof (na oktober 2025) wordt uitgesteld. Daartoe zou een investering in het pand kunnen leiden.

Van Rietschoten gaat ook in op het voornemen van het college de nieuwe inventaris, nodig is voor huisvesting van Oekraïners, in te zetten op de volgende locatie. Dat suggereert dat na afloop van het huurcontract voor de Olmenhof opnieuw een andere tijdelijke locatie voor de vluchtelingen wordt gezocht, meent Van Rietschoten. Zij wil weten of het college al die verhuisbewegingen wel verantwoord vindt voor hun welzijn.

SPUK A16

De nutskosten zijn overigens gebaseerd de jonge woningzoekenden die er nu verblijven. Dat worden er straks meer, meent de fractie. Er komen namelijk meer bewoners dan er nu zijn. De fractie wil weten of en hoe daar rekening mee wordt gehouden. Kosten, gemaakt voor ontheemden-opvang uit  Oekraïne, worden door het Rijk vergoed via de regeling SPUK A16. Daarbij kunnen de kosten die gemaakt worden voor het geschikt maken van gebouwen voor opvang ingediend worden bij de Nationale Opvang Organisatie. Maar die vergoedingen zijn volgens de fractie allerminst zeker. “Wat gaat er gebeuren als de kosten niet volledig vergoed worden en de opvang van ontheemden ná 2025 nog nodig is?” vraagt zij.

7 REACTIES

 1. Het is ueberhaupt een gotspe dat de gemeente niet tussenbeide is gekomen toen bleek dat het huurcontract nog zo lang zou doorlopen voor Olmenhof, want ook die woongelegenheid die Raat toen aanbood aan de huidige bewoners was slechts een gevolg van de klachten van de buurtbewoners over de leegstand van dit complex.

  Jammer genoeg allemaal het gevolg van de diverse opeenvolgende coalities gedurende de laatste 2 decennia op elk bestuursniveau.

 2. Ik begrijp er niets van. Niet heel Oekraïne is toch onveilig?

  Nu gaan wij eigen mensen op straat zetten omdat we mensen uit een Europees land onderdak willen verschaffen. Mijn begrip is eindeloos en iedereen verdient onderdak. Maar dit begrijp ik niet. Slapen onze eigen inwoners in hun auto of op de bank en mensen uit een Europees land vinden hier onderdak. Vind je het gek dat zo’n idiote club als de PVV de grootste is geworden.

  • In dit soort gevallen ; nee

   De basis van het huidige succes van de PVV en andere prof(l)etische bewegingen is gelegd door de VVD&D66 en de PvdA sinds Kok. Zie Pim, Rita, Geertje, Thierry, en Carolientje tot nu toe.

 3. Als de andere politieke partijen weigeren te erkennen dat de steeds maar voortgaande immigratie tot diverse problemen leidt, zullen partijen als de PVV daar garen bij spinnen.

  • De hemelschreiende lulkoek die u uitbraakt is werkelijk te dom voor woorden. Als morgen alle buitenlanders tot in de 2e generatie zouden vertrekken waren wij overmorgen failliet. Nederland is al 500 jaar afhankelijk van immigratie. Daar heeft zij juist zijn welvaart aan te danken, maar hersenloze ééncelligen zoals u die nooit een boek hebben gelezen kunnen dan niet eens zelf bedenken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.