In het kader van de puur theoretisch toenemende gemeentelijke transparantie heeft burgemeester Tjapko Poppens donderdag (18 januari) nadrukkelijk buiten de media bronzen medailles van de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen, plus getuigschrift, uitgereikt aan Cas Brouwer en Pim Agterberg.

Zij redden in mei Rijk uit het water, die dreigde te verdrinken bij de speeleilanden in het Amsterdamse Bos. De uitreiking vond plaats – volgens een achteraf verschijnend gemeentelijk persbericht – in een volle gymzaal van de onbekende basisschool waar de jongens vorig jaar nog bij elkaar in de klas zaten.

 Avondvierdaagse

Het gebeurde allemaal na afloop van de avondvierdaagse, toen een groepje jongens uit groep 8 nog even ging zwemmen bij de speeleilanden in het Amsterdamse bos. Daar is een kabelbaan bij. Eén van de jongens viel van de kabel en botste met zijn hoofd tegen een steiger, die daar door werkzaamheden was blijven liggen. Hij raakte bewusteloos en bleef met zijn hoofd in het water liggen. Cas Brouwer, toen 12 jaar, zag de drenkeling van een afstand en sprong zonder te aarzelen het water in. Samen met Pim Agterberg lukte het hem om de bewusteloze jongen uit het water te krijgen. De drie jongens hebben nog steeds veel contact met elkaar. De heldendaad bleef niet onopgemerkt en de twee zijn flink in het zonnetje gezet.

Koninklijke Maatschappij
De Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (1767) zet mensen in het zonnetje die iemand hebben gered van de verdrinkingsdood. Door de redders te eren en voorlichting te geven over redden en reanimeren wil de Maatschappij zoveel mogelijk verdrinkingen in Nederland voorkomen. Veel slachtoffers zijn te water geraakt bij een ongeluk of komen bij het zwemmen in de problemen. Dat kinderen mensen uit het water redden is uitzonderlijk en heel bijzonder.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.