Omdat de gemeente zegt dat Amstelveen ‘een groene woon-werkstad’ moet blijven, juicht zij kantorenmarkt en de 142 nationaliteiten die in de stad leven toe. Om deze ‘sterke positie van kantoren’ te houden, hebben B en W een ‘toekomstbestendig vestigingsklimaat’ vastgelegd in een kantorenvisie. Het plan is gericht op starters of firma’s die willen verhuizen.

De kantoorwerkgelegenheid moet dus blijven, vindt het gemeentebestuur. Daarvoor is naar de mening van B en W wel opwaardering en verduurzaming van de kantorenvoorraad voor nodig en ‘toekomstbestendige groei in verhouding met de groei van het aantal inwoners.’

Economie

Met de kantorenvisie speelt de gemeente kwantitatief en kwalitatief in op de dynamiek op de kantorenmarkt”, zegt wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken). Naar zijn mening blijft daarmee ook een economisch sterk Amstelveen te behouden, met ‘wonen en werken in balans’. Kantoren vormen nu eenmaal een belangrijke bron van werkgelegenheid, inkomen, welzijn en welvaart voor in de inwoners en ondernemers, constateert hij. “Zij dragen bij aan de levendigheid van de stad, zorgen voor ruim 20.000 banen, een derde van het totaal aantal banen in Amstelveen.” Overigens is het aantal forenzen dat elke morgen uit Amstelveen vertrekt en groot als dat wat er in komt, omdat zij wel werk maar geen woning in Amstelveen kunnen vinden. Maar de gemeente spreekt van het ‘succes van Amstelveen’. Dat spreekt in de toekomst niet vanzelf, zegt zij. “Dus wordt ook vooruit gekeken naar wat nodig is om ook de komende decennia aantrekkelijk te blijven voor de kantoorgebruikers van de toekomst.’

Ruimte schaarste

Maar er heerst in Amstelveen wel een ruimte-schaarste, beseft Elzakalai. Woningbouw, infrastructuur en bedrijfsruimte, zoals kantoren, strijden met elkaar. De economie komt steeds meer onder druk te staan, waarschuwt de wethouder. “De verwachting is dat er meer inwoners in bijkomen. Terwijl het aantal banen gelijk blijft of afneemt, als er onvoldoende aantrekkelijke en betaalbare ruimte wordt gereserveerd voor bedrijven om te ondernemen. In Amstelveen moet dus, naast ruimte voor wonen, ook voldoende ruimte blijven voor kantoren en andere bedrijven.”

Bureau

Het college van B en W heeft Bureau BUITEN gevraagd een ‘verdiepende analyse van de kantorenmarkt” te maken en een ‘behoefteraming tot 2040 en om een strategisch advies uit te brengen wat nodig is om  het doel van een sterke kantorenmarkt te bereiken.’  De vijf, door bureau BUITEN opgestelde strategische beleidslijnen, staan centraal in de kantorenvisie: hanteer een minimaal gewenste kantorenvoorraad (ijzeren voorraad); benut kantorenconcentratiegebieden voor behoud en intensivering; kleinschalige kantoorontwikkeling in gemengde woon-werkmilieus; koppel de juiste gebruikers aan de juiste milieus en genereer kwalitatief goed en toekomstbestendig aanbod.

 

Verandering

Het kantoorgebruik is veranderd ten opzichte van 30 jaar geleden, staat in de visie. Kwaliteit van een kantoorlocatie, in de brede zin van het woord, wordt steeds belangrijker, omdat een kantoor minder wordt gebruikt om bureauwerk te doen en meer om collega’s, opdrachtgevers, klanten en relaties op kantoor en in de omgeving te ontmoeten.

‘Een flexibele inrichting, duurzaamheid en uitstraling van panden en een groene, gezonde omgeving met voorzieningen en ontmoetingsruimte en een goede OV bereikbaarheid wordt steeds belangrijker om eindgebruikers van de toekomst aan te trekken’, zegt de gemeente. ‘Deze kenmerken zijn cruciaal voor een toekomstbestendig kantoorgebied dat ook op lange termijn aantrekkelijk blijft voor eindgebruikers om zich te vestigen en waar kantoren langdurig gevuld blijven.’ En daar komt energietransitie en duurzaamheid om de hoek kijken, Vrijwel alle kantoren in de gemeente (94%) voldoen aan het verplichte Energielabel C. Maar door veel verouderde kantoren voor één gebruiker sluit de voorraad onvoldoende aan bij de vraag in de markt. Nieuwbouw dus of minimaal renovatie. De gemeente: ’Amstelveen heeft een paar interessante gebieden waar wonen, werken, horeca en andere functies samenkomen. Op die plekken is sprake van een interessant werkmilieu dat voldoet aan de moderne eisen van werknemers, bezoekers en beleggers. Dit zijn de beste plekken om kantoren te behouden, laten landen en concentreren. Samen vormen deze gebieden het kantorenconcentratiegebied: Het Stadshart, de zone rondom de Beneluxbaan ten noorden van de A9 en Kronenburg-Uilenstede westzijde.

5 REACTIES

 1. “Eeen goede OV bereikbaarheid wordt steeds belangrijker om eindgebruikers van de toekomst aan te trekken.”

  Daarom worden ov-haltes en buslijnen opgeheven en worden doorgaande autowegen dwars door Amstelveen verbreed.

 2. De wethouder:
  “Met de kantorenvisie speelt de gemeente kwantitatief en kwalitatief in op de dynamiek op de kantorenmarkt”, zegt wethouder Adam Elzakalai (Economische Zaken).

  Dit zijn toch wel de vergezichten waar je als bestuurder alleen maar van kan dromen.
  5,5 jaar wethouder in spookstad Lelykstad geweest. Dan houd je je hart wel vast.

   • Deze gemeente staat alleen maar pal voor een deel van zijn inwoners. Nl. die inwoners die de gemeente niet nodig hebben.

    Dat is smerigheid van het ‘liberalisme’; opkomen voor mensen die het toch al goed gaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.